Get Adobe Flash player

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ωτορινολαρυγγολογία και Συμπληρωματική Ιατρική

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

alt

Iατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, Τηλ 2741026631  6944280764,

FAX 2741085030pharmage@otenet.gr

www.gelis.grwww.pharmagel.grwww.orlpedia.grwww.allergopedia.gr, www.gkelanto.gr

Εναλλακτική ιατρική

Ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης είναι γιατρός εκπαιδευμένος στη συμβατική ή ΄΄ορθόδοξη΄΄  ιατρική, δηλαδή στην ιατρική που  είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όλου του πολιτισμένου κόσμου. Οι διαγνωστικές μέθοδοι της ορθόδοξης ιατρικής, εκτός από τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού και την προσεκτική κλινική εξέταση στηρίζονται και σε εργαστηριακές μεθόδους, που γίνονται σε βιοπαθολογικά, βιοχημικά, ακτινολογικά και λοιπά εργαστήρια.

Oρισμένες νόσοι απαιτούν χειρουργική θεραπεία, ορισμένες φαρμακευτική αγωγή και άλλες φυσική αποκατάσαταση. Οι φαρμακευτικές θεραπείες της ορθόδοξης ιατρικής βασίζονται σε μελέτες και έρευνες, με τις οποίες έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα κάθε φαρμάκου, τα ποσοστά επιτυχίας του, οι ανεπιθύμητες ενέργειές του και οι αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα ή ουσίες.

Η σύγχρονη ορθόδοξη ιατρική καλείται διεθνώς ιατρική βασισμένη σε τεκμηριώσεις (evidence based medicine). Παρά τούτο, οι εκπαιδευμένοι γιατροί στη σύγχρονη ορθόδοξη ιατρική αδυνατούν, προς το παρόν, να θεραπεύσουν αρκετά νοσήματα.  Αυτή η αδυναμία έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς γιατρούς να καταφύγουν στην εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων θεραπείας, δημιουργώντας έτσι την εναλλακτική ιατρική. Το γεγονός ότι κάθε πάθηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εναλλακτικά, χωρίς παρενέργειες φαρμάκων, οδήγησε τουλάχιστον τους ιθύνοντες των ιατρικών σχολών, αλλά και των ιατρικών εταιρειών να ερευνήσουν την αποτελεσματικότητά τους με σύγχρονους τρόπους έρευνας. Έτσι η ομοιοπαθητική, η οποία ανήκει στην εναλλακτική ιατρική έχει εδραιωθεί διεθνώς και μεγάλα ποσοστά ασθενών σε προηγμένες ιατρικά χώρες, π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία κλπ ακολουθούν αποκλειστικά ομοιοπαθητικές θεραπείες για τις παθήσεις από τις οποίες πάσχουν. 

Όμως, οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος επιλεγεί για κάποια δυσίατη νόσο,  θα πρέπει να εφαρμόζεται από μόνο εκπαιδευμένο γιατρό, διότι ο τελευταίος, έχοντας ιατρική κρίση  και ευθύνη μπορεί να αξιολογήσει τα θεραπευτικά της αποτελέσματα ή να αντιληφθεί πιθανές παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες της. 

Συμπληρωματική ιατρική

altΗ συμπληρωματική ιατρική  στηρίζεται σε μια ομάδα διαγνωστικών και θεραπευτικών αρχών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με την συμβατική ή ορθόδοξη ιατρική. Η συμπληρωματική ιατρική, αν και εκουσίως εφαρμόζεται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εν τούτοις δεν διδάσκεται στις ιατρικές σχολές αυτοτελώς, αλλά διάσπαρτα κατά περίπτωση νόσου.

Στη συμπληρωματική ιατρική περιλαμβάνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής,  βιταμινών,ιχνοστοιχείων, προβιοτικών, φυτικών εκχυλισμάτων και παρασκευασμάτων, ειδικών τσαγιών, κλπ.

Παράδειγμα συμπληρωματικής ιατρικής στην ωτολογία είναι η χορήγηση φθοριούχου νατρίου με ανθρακικό ασβέστιο, βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2, κιτρικό μαγνήσιο [Florigkel] για τη αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης.

Ακόμη και μετά την χειρουργική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν συμπληρωματικά το Florigkel με τη βιταμίνη D3,  αφού η νόσος έχει  μεν αντιμετωπιστεί, αλλά η διεργασία της νόσου συνεχίζεται, βάζοντας σε κίνδυνο την ακοή του ασθενούς (5).

alt
Η θεραπεία μια ιγμορίτιδας ή άλλης ρινοκολ-πίτιδας , της αλλεργικής ρινίτιδας, της μη αλλεργικής ρινίτιδας, της ρινίτιδας των εγκύων, το κοινό κρυολόγημα (συνάχι), η εκκριτική ωτίτιδα με ρινίτιδα περιλαμβάνει εκτός από τη τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων και τη συμπληρωματική αγωγή με ρινοπλύσεις, χρησιμοποιώντας το υπέρτονο διάλυμα φυσι-ολογικού ορού σταθερού pH (Osmoclean- nasal spray)

 Οι ρινοπλύσεις αυτές απομακρύνουν τους ιούς, τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους και έτσι επιταχύνεται η θεραπεία ή ανακουφίζονται συντομότερα οι ασθενείς.

H κακοσμία του στόματος  ουλοδοντικής αιτιολογίας θεραπεύεται αποκαθιστώντας τη βλάβη (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδονισμένοι οδόντες) και χορηγώντας ταυτόχρονα στοματοπλύσεις γαργαρισμούς με διάλυμα μείγματος αιθερίων ελαίων (Rochalitex drops). Το μείγμα αυτό των αιθερίων ελαίων δρα με ήπιο αντισηπτικό τρόπο και εξαιτίας των αρωμάτων ευοδώνει την ευοσμία του στόματος (3, 4).

altTo αθώο ροχαλητό μπορεί να αντιμετωπιστεί με γαργαρισμούς αιθερίων ελαίων Rochalitex drops. Αν μετά από χρησιμοποίηση του Rochalitex και για ένα μήνα δεν βελτιωθεί το ροχαλητό, αυτό σημαίνει ότι το ροχαλητό είναι παθολογικό και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη λεπτομερέστατης ΩΡΛ εξέτασης με ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου, μελέτη ύπνου κλπ. Το Rochalitex λοιπόν εκτός από την αναχαίτιση του αθώου ροχαλητό βοηθάει στη διάγνωση του παθολογικού ροχαλητού.

Η εκδήλωση ξηροστομίας μπορεί να οφείλεται στο φυσιολογικό γήρας, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, το του Sjögren, μετά από ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου και άλλα αίτια. Η ξηροστομία για πολλούς είναι ανυπόφορη και δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να το πάρει ο ασθενής για λίγες ημέρες και να του αποκαταστήσει τη ροή του σάλιου μόνιμα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνοδεύονται από παρενέργειες και αν ανακουφίσουν την ξηροστομία, η ανακούφιση διαρκεί όσο παίρνει τα φάρμακα ο ασθενής.

alt

Οι ασθενείς με ξηροστομία, ανεξαρτήτως αιτιολογί

ας, μπορούν να ανακουφιστούν, χρησιμοποιώντας ψεκασμούς του τεχνητού εφυγραντικού Xerogkelin(Ξερογκελίν) στο στοματοφαρυγγικό τους βλεννογόνο.

Σε όλες τις καταστάσεις που συνοδεύονται από ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου (ξηρά ρινίτις) ή υπάρχουν ξηρές μετεγχειρητικές κρούστεςή  πυκνόρρευστες εκκρίσεις στις ρινικές κοιλότητες, π.χ. ρινοκολπίτιδα,  μπορεί να γίνουν ψεκασμοί στη μύτη με σησαμέλαιο εμπλουτισμένομαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε (Rhinosisam nasal 

 spray). O  συνδυασμός αυτός των φυσικών ελαίων και της βιταμίνης Ε μαλα-

alt

κώνουν τις κρούστες, διώχνουν την ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και βελτιώνουν τη λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου της μύτης και την κινητικότητα των κροσσών του.   Το Rhinosisam δεν είναι φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και χωρίς παρενέργειες στις εξής περιπτώσεις (2):

1. Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, όπως αυτή  που προκαλείται, όταν το άτομο εκτίθεται στο ξηρό ψύχος της χειμερινής περιόδου, κατά τα αεροπορικά ταξίδια μακράς διαρκείας, μετά από παρατεταμένη διαμονή σε χώρο που κλιματίζεται (1).

2. Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, κατάγματα ρινικών οστών, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με ενδοσκοπική χειρουργική (FESS) ή την κλασσική ημιπολυπεκτομή, κλπ), κατά τις οποίες δημιουργούνται ξηρές κρούστες στις ρινικές κοιλότητες,

3. Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου που μπορεί να συνοδεύει το σύνδρομο Sjögren (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου, ξηρότητα ρινοφάρυγγα και λάρυγγα, κλπ..),

Δυσχέρεια καθαρισμού των εκκρίσεων της μύτης στην ιογενή ή μικροβιακή ρινίτιδα ή την αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα. Μετά από συνάχι , το οποίο συνοδεύεται από παραγωγή ξηρών ή πηχτών εκκρίσεων.

4. Χρόνια ξηρή ρινίτιδα

5. Καθαρισμό των εκκρίσεων στη χρονία επίμονη δυσίατη ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα, ηθμοειδίτιδα) σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία που καθορίζει ο θεράπων ιατρός.

6. Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου των ηλικιωμένων ατόμων, η παρουσία κρουστών ή η παρουσία έντονης υγρασίας ή καταρροής στη μύτη μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση Rhinosisam

7. Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου ατόμων που έχουν δεχτεί ακτινοθεραπείες στην περιοχή της μύτης (1). Οι θεραπευτικές ακτινοβολίες προκαλούν υπερπαραγωγή βλέννας στις ρινικές και τις παραρρίνιες κοιλότητες, οι οποίες στη συνέχεια ξηραίνονται και παράγονται κρούστες, οπότε πρέπει να απομακρυνθούν, αφού μαλακώσουν με το Rhinosisam. Ο καθαρισμός τις μύτης απαιτεί τη χρήση του Rhinosisam για αρκετές μέρες. Διακόπτοντας τον καθημερινό καθαρισμό της μύτης οι ξηρές κρούστες υποτροπιάζουν, οπόταν πρέπει να επαναληφθεί η χρήση του Rhinosisam

8. Η παρατεταμένη λήψη οξυγόνου με ρινικό καθετήρα, καθώς και η χρήση συσκευής CPAP από άτομα με παθολογικό ροχαλητό και υπνικές άπνοιες μπορεί να συνοδεύονται με ενοχλητική ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, που ανακουφίζεται με Rhinosisam.

9. Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και παραγωγή ξηρών κρουστών σε ορισμένα άτομα που κάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής ή χρησιμοποιούν ρινικά σπρέϊς κορτικοστεροειδών.

10. Η χρησιμοποίηση του Rhinosisam μπορεί να συνδυαστεί και με φάρμακα που του έχουν συνταγογραφηθεί για κάποιο ρινολογικό πρόβλημα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή τοπικά αντιισταμινικά ή υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού σταθερού pH (Osmoclean Hypertonic spray)ή ενδορρινικά αποσυμφορητικά.

 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες , η καθυστέρηση του γήρατος, η altαποτροπή δημιουργίας εκφυλιστικών νόσων, η καρδιοπροστασία (7), η παρεμπόδιση δημιουργίας αθηρωματικών πλακών (8), η καθυστέρηση της ωτογήρανσης και της πρεσβυακοίας και των εμβοών των αυτιών μπορεί να γίνει με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στο κόκκινο κρασί (6).

Προς αποφυγή της δημιουργίας αλκοολισμού (9), μπορεί να προσλάβει κανείς τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού με τη λήψη 2 κουταλιών της σούπας ημερησίως, συμπυκνωμένου κόκκινου κρασιού Νεμέας, όπως το ''Γκελάντο''.

 

altΣημαντικότατες αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει και η σκόνη ξηρών σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Μεμέας από τον βιολογικό αμπελώνα ''Γκέλικος", Vinogkelin.

Η σκόνη αυτή είναι πλουσιότατατη σε πολυφαινόλες , προανθοκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη, κλπ. Φέρεται σε κάψουλες και μπορεί να καταναλώσει κανείς από 3-6 ημερησίως, μετά το φαγητό. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με ευεργετικά αποτελέσματα σε όλες της καταστάσεις υπεροξείδωσης, οξειδωτικού στρες, που για να εξισορροπηθούν χρειάζεται η λήψη ενός φυσικού αντιοξειδωτικού.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Bjork-Eriksson Τ, et al. Fewer problems with dry nasal mucous membranes following local use of sesame oil. Rhinology. 2000 DeC;38(4):200-3.

2. Johnsen J, et al. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2001 l\lov;l27(1D:1353-6.

3. Γκέλης ΔΝ. ΡΟΧΑΛΗΤΟ: Αθώα ή παθολογική κατάσταση; www.gelis.gr, 2008

4.  Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Εκδόσεις ΄΄Βελλεροφόντης΄΄, Κόρινθος, 2008.

5. Γκέλης ΔΝ. και συν. Συντηρητική θεραπεία Ωτοσκλήρυνσης, Εκδόσεις ΄΄Βελλεροφόντης΄΄, 2008.

6. Seidman MBabu STang WNaem EQuirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

7. Raval APLin HWDave KRDefazio RADella Morte DKim EJPerez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

8. Das SSantani DDDhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

9.  Raval APLin HWDave KRDefazio RADella Morte DKim EJPerez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.