Get Adobe Flash player

Αμίαντος ισχυρό καρκινογόνο υλικό©

Αμίαντος ισχυρό καρκινογόνο υλικό©

alt

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 

Ιατρός, Οδοντίατρος,,

Ωτορινολαρυγγολόγος, 

Διδάκτωρ της Ιατρικής 

Σχολής Πανεπιστημίου 

Αθηνών 

Δαμασκηνού 46, 

Κόρινθος 20100, τηλ.. 

2741026631, 

6944280764 

www.gelis.gr, 

 www.orlpedia.gr,  

www.gkelanto.gr,  

www.allergopedia.gr 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: 

ΩΡΛ Αλλεργία, 

Φωνιατρική, 

 Αποκατάσταση ακοής, 

Ροχαλητό, 

Ιατρική διατροφολογία, 

Περιβαλλοντική Ιατρική 

Συμπληρωματική Ιατρική 

Βιταμίνη D 

Αντιγήρανση 

Καρκινοπροστασία

 

alt

Αικατερίνη Δ. Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια ΑΣΣΟΣ, Κορινθίας

τηλ. 6944644820

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ. Κλασική Ακτινολογία, Υπερηχογραφικός έλεγχος οργάνων σώματος,  Πανοραμικός ακτινολογικός έλεγχος οδόντων και γνάθων, Ακτινοπροστασία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική διατροφολογία, βιταμίνη D, Καρκινοπροστασία

Με την ονομασία αμίαντος περιγράφεται μια ομάδα ορυκτών που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του εδάφους και υπεδάφους της γης, τα οποία διαχωρίζονται σε μικροσκοπικές ίνες.

 

Oι ίνες του αμιάντου είναι θερμοανθεκτικές, πολύ σκληρές και πρακτικά άθραυστες. Oι ίνες του αμιάντου έχει αποδειχτεί εδώ altκαι πολλά χρόνια ότι είναι έντονα καρκινογόνες (1976 WHOREPORT).

 

Οι ίνες του αμιάντου, εφόσον εισπνευστούν ή καταποθούν δεν απομακρύνονται από το ανθρώπινο σώμα και ούτε μπορεί η καρκινική διαδικασία που δημιουργούν να αναστραφεί (1976 WHOREPORT).

 

Η εγκατάσταση των ινών του αμιάντου στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στο σώμα οποιουδήποτε θηλαστικού μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη κακοήθων όγκων, όπως ο καρκίνος του πνέυμονος, το μεσοθηλίωμα (Gogou etal. 2007) (κακοήθης όγκος) και άλλοι καρκίνοι μέσα σε 10-40 χρόνια. .

 

Σε υψηλότατο κίνδυνο πρωταρχικά βρίσκονται όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον αμίαντο και εκτίθενται μακροχρονίως σ’ αυτόν. Το κάπνισμα δρα συνεργικά με τον αμίαντο πολλαπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονος.

 

Παρά το γεγονός ότι η χρησιμοποίηση του αμιάντου έχει απαγορευτεί δια νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα οι κίνδυνοι έκθεσης στον αμίαντο δεν έχουν περιοριστεί και απεναντίας έχουν αυξηθεί.

 

 Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις πόλεις και στην ελληνική ύπαιθρο χρησιμοποιήθηκαν καπνοδόχοι από αμιαντοτσιμέντο στις εγκαταστάσεις των καλοριφέρ, καθώς και στις αμιαντοτσιμεντοσκεπές ή πολλά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελούνται από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες.

 

Οι χρησιμοποίηση αυτών των υλικών τα τελευταία 40 χρόνια και η φυσική παλαίωση και φθορά τους αναγκάζει καθημερινώς τους κατόχους των πεπαλαιωμένων αμιαντούχων υλικών να τα αντικαθιστούν με άλλα υλικά ανθεκτικότερα και μη altκαρκινογόνα. 

 

Όμως για να προληφθούν οι καρκίνοι εξαιτίας του αμιάντου, θα πρέπει οι ποσότητες, στις οποίες θα εκτεθεί ο άνθρωπος να είναι μηδενικές (NIOSH-U.S., 1972).

 

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, εάν υπάρχει ένα επίπεδο έκθεσης για τους ανθρώπους, κάτω από το οποίο δεν θα συνέβαινε ένας αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου (1976 WHOREPORT).

 

Οι πληροφορίες που υπάρχουν, μέχρι σήμερα, δεν παρέχουν αποδείξεις υπάρξεως του ασφαλούς επιπέδου έκθεσης στον αμίαντο (1980 NIOSHReportU.S.).

 

Οι ίνες του αμιάντου δρουν καρκινογενετικά προκαλώντας μετάλλαξη σε υψηλής σημασίας γονίδια ή αυξάνοντας των αριθμό των κυττάρων που βρίσκονται  σε κίνδυνο να πάθουν μετάλλαξη.

 

Κυτταρογενετικές και μοριακές μελέτες καρκίνων που έχουν σχέση με τον αμίαντο απέδειξαν την αδρανοποίηση ή την απώλεια  πολλαπλών γονιδίων που καταστέλλουν τη δημιουργία του καρκίνου του πνεύμονος (Barrett 1994).alt

 

Οι ίνες αμιάντου μπορούν να απελευθερωθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα από παλαιά διαβρωμένα αμιαντούχα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην οικοδομική, όπως οι καπνοδόχοι, αμιαντοτσιμεντοσκεπές, αμιαντοτσιμεντούχα δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλων υλικών.

 

Οι ίνες αμιάντου μπορεί να απελευθερωθούν στα δίκτυα ύδρευσης του νερού, εφόσον οι σωλήνες διαβρωθούν ή διαβρωθούν οι εξωτερικές τους επιφάνειες με επακόλουθο οι ίνες αμιάντου να διέλθουν στον υδροφόρο ορίζοντα. οι ίνες του αμιάντου είναι άφθαρτες.

 

Συνεπώς η απελευθέρωσή τους από οποιοδήποτε αμιαντούχο υλικό ποτέ δεν θεωρείται μικρή, γιατί με την πάροδο του χρόνου αθροίζονται τα ποσά τους. Με το διασκορπισμό άχρηστων, διαβρωμένων και πεπαλαιωμένων αμιαντούχων υλικών στο ανθρώπινο περιβάλλον προστίθενται διαρκώς νέες ποσότητες ινών στον ατμοσφαιρικό αέρα.

 

Το να εισάγονται και να διασπείρονται καρκινογόνοι παράγοντες στο ανθρώπινο περιβάλλον αποτελεί παράβαση της βασικής αρχής της Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής υγιεινής, που απαγορεύει μια τέτοια δραστηριότητα και πράξη. Η βασική αρχή της κοινωνικής υγιεινής επιβάλλει την πρόληψη έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως π.χ. ο αμίαντος.

 

Βάσει λοιπόν αυτής της αρχής έχει απαγορευτεί η χρήση οποιασδήποτε μορφής προϊόντων, που περιέχουν αμίαντο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες του Β. Ημισφαιρίου. Στις παρατιθέμενες φωτογραφίες απεικονίζεται το πρόβλημα του διασκορπισμού ινών αμιάντου από πεταμένους σωλήνες αμιαντοτσιμέντου, πεπαλαιωμένης καπνοδόχου κάποιας πολυκατοικίας της πόλεως της Κορίνθου. Οι σωλήνες αυτοί συλλέχτηκαν από τους υπαλλήλους του Δήμου Κορίνθου, χωρίς καμμία προστασία τους και κανείς δεν γνωρίζει σε ποια χωματερή τους πέταξαν.

 

Γίνεται αντιληπτή η ανάγκη δημιουργίας δημοτικών ή νομαρχιακών ειδικών χώρων απόρριψης και ασφαλούς ενταφιασμού των αμιαντούχων υλικών που καθημερινώς απορρίπτονται από τους ιδιοκτήτες τους.

 

 

 

Βιβλιογραφία

NIOSH-U.S.: Occupational exposure to asbestos. National Instiute for Occupational Safety and Health p. 11-12, 1972.

NIOSH-U.S.: Departement of Health and Human Service. Public Health Service. Centers for disease control. National Institute for Occupational safety and Health. Workplace exposure to asdbestos p. 3rd April, 1980.

WHO (World Health Organization): International agency for research on Cancer. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic risk of chemicals to man. Asbestos Volume 14, p. 81, p. 58, 1976.

Barrett JC. cellular and molecular mechanisms of asbestos carcinogenicity: implications for biopersistence.

environ health perspect. 1994 oct;102 suppl 5:19-23.

Gogou E, Kerenidi T, Chamos V, Zintzaras E, Gourgoulianis KI. Mesothelioma mortality in Greece from 1983 to 2003.Int J Clin Pract. 2007 Jun 15. 

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.