Get Adobe Flash player

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ: ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός Ερευνητής- Συγγραφέας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Oδοντίατρος,  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Φλάμπουρο Λουτρακίου, τηλ. 2744023768, 2741026658, 6944280764,

e-mail: pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr, www.d3gkelin.gr,   www.vitaminb12.gr,   www.magnisio.gr, www.zinc.gr,   www.gkelanto.gr,   www.allergopedia.gr,   www.orlpedia.gr,   www.curcumin.gr,  www.pharmagel.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική έρευνα, Προληπτική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική, Ιατρική Διατροφολογία,  Βιταμίνη D

alt

Ευθυμία Κοσσόβα
Ακοοπροθετιστρια (Ηearing Aid Acoustician, Hoererakustiker)

Eξειδικευμένη στην εφαρμογή ακουστικών Βαρηκοΐας σε άτομα κάθε ηλικίας
Διευθύντρια του γραφείου ‘‘ Ziemens Ακουστικά Βαρηκοΐας’’, Λάρισας
Κύπρου 21, 1ος Όροφος, Λάρισα, τηλ. 2413008961, 6936820583, kosovaefi@yahoo.com

 

Το να μη μπορείς να βλέπεις,  απομακρύνει τον άνθρωπο από τα αντικείμενα.

Το να μη μπορείς ν' κούς απομακρύνει τον άνθρωπο από τους ανθρώπους.

Η ακοή είναι μια αίσθηση, όπως και η όραση που μπορεί να   επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς, γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες και να ελαττωθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα και ιδιαιτέρα τα άτομα που περνούν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Επειδή οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε θορύβους σχεδόν με το 65 έτος έχουν κάποιου βαθμού βαρηκοΐα. Χωρίς αμφιβολία τα άτομα των 80 ετών και πάνω σχεδόν όλοι πάσχουν από βαρηκοΐα, που χειροτερεύει, όσο περνάει ο καιρός.

Εφόσον η βαρηκοΐα κάνει δύσκολη ή αδύνατη την καθημερινή ζωή του ατόμου και το πρόβλημά του δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης που θα μπορούσε να θεραπευτεί με φαρμακευτικό ή χειρουργικό τρόπο η μόνη λύση που υπάρχει είναι η εφαρμογή ενός ή και δύο ταυτόχρονα ακουστικά βαρηκοΐας.. Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν αποκαθιστούν τη φυσιολογική ακοή, αλλά ενισχύουν την ακοή που έχει εναπομείνει.

Όσο περνάει ο καιρός η ακοή συνεχίζει να ελαττώνεται λόγω γεροντικής εκφύλισης του οργάνου της ακοής. Σ’ αυτή την περίπτωση προσαρμόζεται το ακουστικό στις ανάγκες του ατόμου ή τοποθετείται ένα ισχυρότερο ακουστικό.   Το ακουστικό αποτελεί σωτήρια λύση για όποιον έχασε το θείο δώρο της ακοής.

Η έγκαιρη αναγνώριση   και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σημαίνει ότι δίδονται στο βαρήκοο άτομο νέες δυνατότητες και ευκαιρίες

Ο λόγος και η ομιλία μαθαίνονται στη από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, καθώς ωριμάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και οι κεντρικές νευρικές οδοί. Οι ακουστικές νευρικές οδοί που ξεκινούν από το έσω ους και καταλήγουν στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία της ακουστικής πληροφορίας ωριμάζουν τα δύο πρώτα έτη της ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς διαγιγνώσκεται η βαρηκοΐα σ' ένα παιδί και αντιμετωπίζεται, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες έχει να μάθει να μιλάει. Βάζοντας σ' ένα παιδί όσο έγκαιρα γίνεται ένα κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να καθοριστεί η μελλοντική του κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη.

Σημάδια που δείχνουν ότι η ακοή έχει αρχίσει να ελαττώνεται

Η ακοή σπανίως χάνεται αιφνίδια ή απότομα. Αν συμβεί αυτό υπάρχει κάποιο σοβαρό ίσως ωτολογικό πρόβλημα, που αμέσως πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Φυσιολογικά η ακοή χάνεται αργά και σταθερά με την πάροδο του χρόνο και σύντομα, όταν εκτίθεται κανείς συνεχώς σε δυνατούς θορύβους. Η σταδιακή εξασθένιση της ακοής δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή και η κακή της κατάσταση μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα ως εξής.

  • Δυσκολευόσαστε να καταλάβετε τι συζητείται σε μια ομαλή συζήτηση με κάποιο συνομιλητή σας;
  • Αναγκαζόσαστε να παρακολουθείτε το συνομιλητή σας στο στόμα, γιατί θέλετε να καταλάβετε τι ακριβώς σας λέει;
  • Μήπως κατά τη διάρκεια του διαλόγου σας με κάποιο πρόσωπο αναγκαζόσαστε κάθε τόσο να το ρωτάτε, τι είπες;, πως το είπες; δεν σε κατάλαβα, το ξαναλές!, μήπως θα μπορούσες να επαναλάβεις την τελευταία σου φράση διότι δεν σε κατάλαβα;
  • Υπάρχουν φορές που παρεξηγήσατε ή παρερμηνεύσατε αυτά που ακούσατε και ο συνομιλητής σας, σας είπε ότι άλλα σας είπε και άλλα καταλάβατε;
  • Παραπονούνται οι οικείοι σας ότι βάζετε δυνατότερα την τηλεόραση από ότι αυτοί την ανέχονται;
  • Όταν σας μιλούν αισθάνεστε την ανάγκη να βάλετε την παλάμη πίσω από το αυτί σας για να ακούσετε καλύτερα;
  • Νομίζετε ότι οι συνομιλητές σας   όταν σας μιλούν ότι ψιθυρίζουν;
  • Βουίζουν τα αυτιά σας; Παθαίνετε από καιρού σε καιρό ιλίγγους;
  • Νομίζετε ότι προσπαθώντας να ακούσετε μια συνομιλία   ότι εξ αιτίας αυτής της προσπάθειας νοιώθετε κουρασμένοι;
  • Έχετε καταλάβει ότι άθελά σας χρησιμοποιείτε συνήθως το ένα από τα αυτιά σας, γιατί απ’ αυτό ακούτε καλύτερα;  Βλέπε στο  www.gelis.gr ΤΕΣΤ ΑΚΟΗΣ από τον Δρ Δημήτριο Ν. Γκέλη.

 

Αιτίες της βαρηκοΐας

  • Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με προβλήματα βαρηκοΐας ή πλήρους απώλειας της ακοής.
  • Αρκετοί άνθρωποι που έπαθαν πολλές ωτίτιδες στην παιδική τους ηλικία για διαφόρους λόγους έχουν χάσει αρκετή ακουστική ικανότητα από το πάσχον αυτί.
  • Η λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων σε διάφορες ηλικίες για την αντιμετώπιση διαφόρων νόσων μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια της ακοής.
  • Οι τραυματισμοί στην κεφαλή και στο αυτί μπορεί να έχουν επακόλουθο απώλεια της ακοής
  • Ένα ποσοστό ατόμων για λόγους κληρονομικούς εμφανίζουν βαρηκοΐα από τη νεαρή τους ήδη ηλικία, που μπορεί να επιδεινώνεται, καθώς το άτομο μεγαλώνει ηλικιακά π.χ. η ωτοσκλήρυνση
  • Η παρατεταμένη έκθεση ενός ατόμου σε ισχυρούς θορύβους ή η κατ’ επανάληψη έκθεση ενός ατόμου σε ισχυρούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει έντονη βαρηκοΐα.
  • Η   γήρανση του ατόμου συνοδεύεται και από σταδιακή απώλεια της ακοής.

 

Γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι  διστάζουν να βάλουν ακουστικό μόλις καταλάβουν ότι η ακοή τους δεν είναι ικανοποιητική;

Οι σημερινοί άνθρωποι εξ αιτίας της πολυπλοκότητας της επαγγελματικής και της κοινωνικής τους ζωής έχουν συνειδητοποιήσει ότι ακόμη και η ελαφρά απώλεια της ακοής τους,   τούς κάνει δυσλειτουργικούς, καθώς επιτείνεται το έντονο καθημερινό άγχος τους, όταν δεν τους ικανοποιεί απόλυτα η ακοή τους. Η ακουστική ικανότητα είναι αναπόσπαστη με την επιτυχή επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Δεν αισθάνεται κανείς ασφαλής στην τηλεφωνική συνεννόηση, αν δεν διακρίνει τι του λένε. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί μια συνέντευξη και να βγαίνουν συμπεράσματα από τα συμφραζόμενα των ομιλητών, αφού δεν έγιναν κατανοητές οι λεπτομέρειες της συζήτησης. Δεν είναι δυνατόν να απολαύσει κανείς ένα κονσέρτο μουσικής αν δεν ακούει ορισμένες συχνότητες ήχου ή τόνους.

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη αν κάποιος χάσει την ικανότητα να ακούει τους απαλούς τόνους ή τους ήχους των συμφώνων. Σ΄αυτή την περίπτωση χάνει την ικανοποίηση μιας συζήτησης και αυτό οδηγεί στη διακοπή της αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους άλλους.

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο τι του λένε και ταυτόχρονα να κάνει αποτελεσματικές σκέψεις και να δίδει λύσεις σε προβλήματα, που απαιτούν ιδιαίτερη συγκέντρωση και προσοχή. Αυτή η διαρκής συγκέντρωση στο να προσπαθείς να καταλάβεις το τι λέει ο συνομιλητής σου είναι και το πρώτο σημάδι ότι έχει αρχίσει να ελαττώνεται η ακοή.

Στο παρελθόν η χρησιμοποίηση ακουστικού βαρηκοΐας θεωρείτο από πολλά άτομα ως στίγμα σωματικής ανεπάρκειας ή   αναπηρίας. Σήμερα αυτή η προκατάληψη έπαψε να ισχύει διότι το ακουστικό βαρηκοΐας είναι αόρατο και πολύ αποτελεσματικό και εφαρμόζεται ακόμη και στις ήπιες και μέτριες βαρηκοΐες.  

Η σύγχρονη νανοτεχνολογία συνέβαλλε στη δημιουργία ακουστικών, που ο χρήστης τους μπορεί να τα τοποθετήσει εύκολα μέσα στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού του χωρίς δυσκολία και επιπλέον το ακουστικό δεν σφυρίζει ή κάνει παράσιτα.  Βεβαίως το ακουστικό βαρηκοΐας ποτέ δεν αντικαθιστά το φυσιολογικό αυτί, διότι υπάρχουν πολλών ειδών και διαβαθμίσεων βαρηκοΐας που η κάθε μία θέλει το δικό της ακουστικό.

Χωρίς αμφιβολία   βαρήκοο άτομο τις περισσότερες φορές καλύπτει τις ανάγκες του με τη χρήση του ακουστικού. Όσοι έχουν αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα  και έτυχε να έχουν ενημερωθεί για τις δυνατότητες εφαρμογής σύγχρονου ψηφιακού ακουστικού και στα δύο αυτιά, αυτοί είναι και οι πλέον ικανοποιημένοι από τη χρήση τους.

Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Εφαρμογές ακουστικών βαρηκοίας

Τι μπορεί να προσφέρει σε ένα βαρήκοο άτομο το ακουστικό βαρηκοΐας;

  • Βοηθάει να καταλάβει το συνομιλητή του τις περισσότερες φορές και κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση, (κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ύπαιθρο, δρόμοι, συγκοινωνίες, κλπ)
  • Βοηθάει να ακούσει ήχους, που αν τους ακούσει μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή του, π.χ. ήχοι αυτοκινήτων, κορναρισμάτων, ήχοι μηχανής, κλάμα μωρού, τηλέφωνο κλπ
  • Βοηθάει να ακούει τους ήχους υψηλής συχνότητας, καθώς και λέξεις που περιέχουν σύμφωνα
  • Διευκολύνει τις κοινωνικές σχέσεις και προλαβαίνει την κοινωνική απομόνωση του ατόμου, που εξαιτίας της βαρηκοΐας, του κάνει κοινωνική απόσυρση
  • Η αποκατάσταση της ικανότητας για ασφαλή διάλογο με τους άλλους αποκαθιστά την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση αυτού που φοράει το ακουστικό βαρηκοΐας.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των ακουστικών βαρηκοΐας;

  • Το ακουστικό ποτέ δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως την κανονική ακοή, ούτε να προσλάβει όλες τις συχνότητες των διαφόρων ήχων
  • Όταν φοράει κάποιος ακουστικό δεν μπορεί να ακούει καθαρά, όταν υπάρχουν γύρω του θόρυβοι, π.χ. το πλήθος ή μια μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί σημαντικά με τη χρήση ψηφιακού ακουστικού.
  • Το ακουστικό δεν σ’ αφήνει να ακούσεις πάντοτε  αυτό που θέλεις, διότι ενισχύει κάθε ήχο του περιβάλλοντος. Η χρήση ψηφιακού ακουστικού έχει περιορίσει αυτό το μειονέκτημα.
  • Το ακουστικό δεν κάνει κάποιο παραμορφωμένο ήχο καθαρό ή ευκρινή.(Vincent  et al, 2007).

 

Το όργανο της ακοής

Το αυτί είναι το όργανο που προλαμβάνει τους ήχους από το περιβάλλον και με τους εσωτερικούς μηχανισμούς που διαθέτει   μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε   νευρικές ώσεις που μέσω ειδικών νευρικών οδών καταλήγουν στο εγκέφαλο και γίνεται έτσι τελικά αντιληπτό το ακουστικό ερέθισμα. Η ακουστική  συσκευή δεν είναι ορατή, διότι βρίσκεται μέσα στο λιθοειδές οστούν  του κρανίου

Ανθρώπινο αυτί

Το αυτί αποτελείται από τρία τμήματα που το καθένα συμμετέχει με ξεχωριστό τρόπο στην πρόσληψη , επεξεργασία και μεταβίβαση των ήχων στον εγκέφαλο. Το εξωτερικό τμήμα του αυτιού ή έξω ους συλλέγει και προωθεί τους ήχους στο τύμπανο. Το τύμπανο τίθεται σε κραδασμούς από τα ηχητικά κύματα. Οι κραδασμοί του τυμπάνου μεταβιβάζονται δια των   οσταρίων του μέσου ωτός προς το εσωτερικό του αυτιού (έσω ους), όπου μετατρέπεται σε νευρικές ώσεις (σήματα) που καταλήγουν σε ειδικά κέντρα αντίληψης της ακοής στον εγκέφαλο. Ανάλογα με την  ηχηρότητα των σημάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο από το κάθε αυτί, ο εγκέφαλος κατανοεί από ποια κατεύθυνση προέρχεται ο ήχος.

 

Τύποι βαρηκοΐας

 Ανάλογα με το σε ποιο τμήμα του αυτιού δημιουργείται πρόβλημα υπάρχουν τρεις τύποι βαρηκοΐας η  βαρηκοΐα τύπου αγωγιμότητας, η  νευραισθητήρια βαρηκοΐα, και η  μεικτού τύπου βαρηκοΐα, που είναι ο   συνδυασμός των παραπάνω.

 alt

Βαρηκοΐα τύπου αγωγιμότητας: Αν δημιουργηθεί βαρηκοΐα, διότι δημιουργήθηκε κάποιο   πρόβλημα στο έξω ή στο μέσο ους, αυτή η βαρηκοΐα χαρακτηρίζεται ως βαρηκοΐα τύπου αγωγιμότητας.

Αν  το ηχητικό κύμα διακόπτεται προτού φτάσει στο έσω ους από ύπαρξη βύσματος κυψελίδας ή ξένου σώματος στον έξω ακουστικό πόρο ή αν δημιουργηθεί μια φλεγμονή ή κάποιος όγκος στον έξω ακουστικό πόρο, περιορίζεται η ακουστική ικανότητα. Αν το τύμπανο έχει βλαφτεί συνεπεία τραυματισμού ή λοίμωξης μπορεί να περιοριστεί η ακουστική ικανότητα.

Αν η κοιλότητα του μέσου ωτός γεμίσει με υγρό συνεπεία λοίμωξης ή αλλεργίας ή σχηματισμού κάποιου όγκου, αυτά μπορεί να αποκλείσουν τη μεταβίβαση του ήχου προς το έσω ους και να προκληθεί η βαρηκοΐα της αγωγιμότητας. Βαρηκοία αγωγιμότητας περατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ωτοσκλήρυνσης.

Η ωτοσκληρυνση, αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να καθηλωθεί χορηγώντας το Florigkel  (κάψουλες ανθρακικού ασβεστίου και φθοριούχου νατρίου,    βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2, Κιτρικού μαγνησίου  (Βλέπε: Ωτοσκλήρυνση).

Πολλές περπτώσεις ωτοσκλήρυνσης μπορούν να θεραπευτούν χειρουργικά, ενώ οι ωτοσκληρύνσεις με με μεγάλη απώλεια ακοής αντιμετωπίζονται με σωστή εφαρμογή ακουστικού βαρηκοίας. Οι πολ΄υ μεγάλες απώλειες ακοής αντιμετωπίζονται με εφαρμογή κοχλιακού εμφυτεύματος.

 

Γκελάντο, Gkelanto, Βαρηκοία, ΑντιγήρανσηΝευραισθητήρια βαρηκοΐα: Ο τύπος αυτός της βαρηκοΐας οφείλεται σε βλάβη των αισθητικών κυττάρων ή τριχωτών κυττάρων που υπάρχουν στο έσω ους (τον κοχλία). Η βλάβη των τριχωτών κυττάρων είναι μη αναστρέψιμη και προσβάλλονται και τα δύο αυτιά.

Συνεπεία της καταστροφής των τριχωτών κυττάρων του κοχλία η ενέργεια του ήχου που φθάνει στον κοχλία δεν υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία ή τα νευρικά σήματα διακόπτονται, καθώς πορεύονται προς τον εγκέφαλο.

Η νευραισθητήρια βαρηκοΐα επέρχεται με το γήρας, μετά από επανειλημμένες εκθέσεις σε έντονα ακουστικά ερεθίσματα, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων, τραυματισμό ή λοίμωξη του κοχλία ή του ακουστικού νεύρου ή από κάποια κληρονομική νόσο, π.χ. η ωτοσκλήρυνση.

Η πρεσβυακοία ή ωτογήρανση μπορεί να καθυστερήσει με τη λήψη ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι πολυφαινόλες του βιολογικού, γλυκού, λιαστού κόκκινου Αγιωργήτικου κρασιού Νεμέας, του Gkelanto, (Γκελάντο). Αρκούν μόνο δύο κουταλιές της σούπας, κάθε μέρα για ακκοπροστασία.

 

Τι είναι το ακουστικό βαρηκοΐας;

Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια μικροηλεκτρονική συσκευή η οποία αποτελείται από ένα μικρόφωνο, έναν ενισχυτή του προσλαμβανόμενου ήχου και ένα δέκτη. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι προϊόντα της σύγχρονης νανοτεχνολογίας, που επέτρεψε σε πολυσύνθετα ηλεκτρονικά κυκλώματα να αποθηκεύονται σε πολύ μικρές συσκευασίες που προσαρμόζονται στον έξω ακουστικό πόρο του πτερυγίου του αυτιού ή μέσα σ'αυτόν και ενισχύουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό την ακοή, ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης της.

Στις περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλης απώλειας της ακοής που δεν μπορεί να αποκατασταθεί με ακουστικό βαρηκοΐας, ο ωτορινολαρυγγολόγος ερευνά αν μπορεί να τοποθετήσει κοχλιακό εμφύτευμα.

 

Πως το ακουστικό ενισχύει την ακουστική ικανότητα;

Το ακουστικό είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που δέχεται τον ήχο και τον ενισχύει. Αυτός ο ενισχυμένος ήχος μεταδίδεται δια του έξω ακουστικού πόρου προς το τύμπανο, στη συνέχεια δια των ακουστικών οσταρίων στον κοχλία. Ένας φυσιολογικός ήχος φτάνει στο έσω ους (κοχλία) χωρίς τη βοήθεια ακουστικού.

Όμως ένας ασθενής ήχος, χωρίς επαρκή ενίσχυση δημιουργεί εξασθενημένες και παραμορφωμένες νευρικές ώσεις (σήματα). Το ακουστικό βαρηκοΐας ενισχύει τον ήχο και καθιστά ακροάσιμα τα ασθενή και παραμορφωμένα ηχητικά σήματα.Δημήτριος Ν. Γκέλης . Ωτορινολαρυγγολόγος, Ενδοκαναλικό ακουστικό βαρηκοίας

Πότε και πως παίρνεται η απόφαση για εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας;

Τα άτομα με μικρή έως μέτρια βαρηκοΐα δεν έχουν συνήθως συνειδητοποιήσει ότι έχουν απώλεια της ακουστικής τους ικανότητας παρά μόνον όταν αναγκαστούν να βγάλουν κάποιο πιστοποιητικό υγείας ή επισκέπτονται τον ΩΡΛ για κάποιο άλλο πρόβλημα.

Ο ΩΡΛ μπορεί να αντιληφθεί εύκολα αν κάποιο άτομο είναι βαρήκοο και προβαίνει σε κατάλληλες εξετάσεις (τυμπανομετρία, προσδιορισμός ηχητικών ανακλαστικών, τονική ακοομετρία). Άλλοτε πάλι οι ασθενείς παραπονούνται για εμβοές στα αυτιά τους ή για κρίσεις ιλίγγων, οπότε αποκαλύπτεται και το πρόβλημα της βαρηκοΐας.

Τέλος λόγω της δημιουργίας προβλημάτων επικοινωνίας τους με το οικείο και επαγγελματικό τους περιβάλλον τα άτομα με απώλεια ακουστικής ικανότητας προσέρχονται ζητώντας να βρουν τρόπο αποκατάστασης της ακοής τους. Σε κάθε περίπτωση ο ΩΡΛ γνωρίζει πότε είναι ασφαλής και αποτελεσματική η χρησιμοποίηση του ακουστικού βαρηκοΐας.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις, όσο νωρίτερα τοποθετείται το ακουστικό , τόσο καλύτερη είναι η προσαρμογή του ατόμου που το φοράει προς αυτό και τη λειτουργία του.  Έχει παρατηρηθεί ότι μια προχωρημένη  βαρηκοΐα απαιτεί και πολυσύνθετο ακουστικό και προσπάθεια προσαρμογής στη χρήση του.

Βάσει του ακοογραφήματος του ασθενούς αποφασίζεται το ποιο ακουστικό θα εφαρμοστεί, όσον αφορά τον εσωτερικό ηλεκτρονικό του μηχανισμό. Όσον αφορά το σχήμα το χρώμα και το μέγεθος του ακουστικού ο ΩΡΛ επιδεικνύει δείγματα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών ακουστικών, καθώς και τη χώρα κατασκευής του ακουστικού. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι υψηλής τεχνολογίας (νανοτεχνολογία) συσκευές και γιαυτό κοστίζουν.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας που χορηγούνται βάσει του ιατρικού ιστορικού και του ακοογραφήματος δεν είναι απλοί ενισχυτές του ακουστικού σήματος, αλλά συσκευές που τροποποιούν αυτόματα τη λειτουργία τους βάσει της κάθε ακουστικής ανάγκης, που θα απαιτηθεί από τον ασθενή, οποιαδήποτε στιγμή.

 

Τι είναι το ακοογράφημα και σε τι εξυπηρετεί;

Ακοογράφημα γνωστών ήχων. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος

Το ακοογράφημα είναι μια γραφική παράσταση των αποτελεσμάτων της μέτρησης της ακουστικής ικανότητας ενός ατόμου σε διάφορες ακουστικές συχνότητες και εντάσεις ήχου. Στο παραπλeύρως διάγγραμμα ακοογραφήματος, στην οριζόντια πάνω γραμμή τοποθετούνται οι υπό εξέταση συχνότητες [που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί.

Στις συχνότητες 125 και 250Ηz  καταγράφονται οι ήχοι χαμηλών συχνοτήτων ή οι χαμηλοί τόνοι. Οι  συχνότητες 500-2000 Ηz αντιστοιχούν στις συχνότητες περίπου της ομιλίας από σχετικά κοντινή απόσταση. Στις συχνότητες 4000-8000 Hz καταγράφονται οι υψηλοί τόνοι (υψηλές συχνότητες).

Στην αριστερή κάθετη στήλη του γραφήματος  καταγράφονται οι εντάσεις του ήχου, στις οποίες μπορεί να εξεταστεί ο ασθενής.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός της αριστερής κάθετης στήλης σε dB,  τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του προσλαμβανόμενου ήχου από το εξεταζόμενο αυτί. .Το κατώτερο όριο της έντασης ενός τόνου που ακούει ο ασθενής σε μια από τις εξεταζόμενες συχνότητες σημειώνεται στο ακοομετρικό διάγραμμα με έναν κύκλο. Συνδέοντας αυτό τους κύκλους σχηματίζεται η γραμμή του ακοογραφήματος.

Τα επίπεδα της φυσιολογικής ακοής βρίσκονται μεταξύ του 0 και 20  decibels, όταν εξετάζεται η ακουστική ικανότητα του.

Με το τυμπανόγραμμα ο ΩΡΛ μπορεί να καταλάβει αν το τύμπανο λειτουργεί κανονικά, αν υπάρχει συσσωρευμένο υγρό πίσω από  ή αν είναι πεσμένα τα τυμπανικά αντανακλαστικά.·

 

Τύποι ακουστικών βαρηκοΐας

Τον  ηλεκτρονικό μηχανισμό και τις ρυθμίσεις που θα γίνουν στο ακουστικό με το οποίο θα αποκατασταθεί η ακουστική ικανότητα ενός ατόμου το κανονίζει ο τεχνικός σύμβουλος του ΩΡΛ, ο ακοοπροσθετιστής. Ο τελευταίος , βάσει του ακοογραφήματος και με τη χρήση ειδικού προγράμματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστεί υποδεικνύει το κατάλληλο ακουστικό και διαμορφώνει κατά περίπτωση ασθενούς τον προγραμματισμό του ασθενούς.

Ο ΩΡΛ   υποδεικνύει το είδος του ακουστικού βάσει του μεγέθους και του σχήματος και βάσει των ψυχολογικών αντιδράσεων του ασθενούς προς το ακουστικό. Τα πολύ ηλικιωμένα άτομα με κινητική δυσχέρεια συνιστάται να επιλέγουν ένα οπισθοωτιαίο ακουστικό, διότι μπορούν εύκολα να του αλλάζουν τη μπαταρία, αφού και η όρασή τους είναι περιορισμένη.

Οι ασθενείς με καλή όραση και κινητικότητα μπορούν να επιλέξουν ακουστικό μέσα στο αυτί, επιλέγοντας το μέγεθος της αρεσκείας τους.  Τα ακουστικά διακρίνονται στα οπισθοωταία, τα ενδοωταιαία, τα μερικώς ενδοκαναλικά και τα πλήρωςενδοκαναλικά.

Υπάρχουν ακουστικά γυαλιά (οστεόφωνα) που προσαρμόζονται στο σκελετό γυαλιών και χρησιμοποιούνται σε βαρηκοΐες αγωγιμότητας ατόμων που για διαφόρους λόγους είναι αδύνατη η εισαγωγή και εφαρμογή στον έξω ακουστικό πόρο του κλασικού εκμαγείου.

Στα άτομα με ανεπαρκή όραση με μυοσκελετικές δυσκολίες χορηγούνται ακουστικά σωματικού τύπου, που αποτελούνται από ένα μικρό κουτί, που περιέχει μικρόφωνο, ενισχυτή, ένα καλώδιο με ένα μεγάφωνο και το εκμαγείο, διακόπτη λειτουργίας, ρυθμιστή έντασης

   

ΟΠΙΣΘΩΤΙΑΙΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ (Behind-the Ear, BTE)

 
 

Το οπισθωτιαίο ακουστικό τοποθετείται πίσω από το αυτί και μέσω ενός πλαστικού σωληνίσκου συνδέεται με τη θηλή του ακουστικού που προσαρμόζεται στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού.. Το οπισθωτιαίο ακουστικό είναι χρήσιμο στις μικρές έως και τις μεγάλες βαρηκοΐες. Το Τα ηλεκτρονικά του περιέχονται σε μια μικρή ερμητικά κλεισμένη θήκη που στηρίζεται εύκολα πάνω και πίσω από το πτερύγιο του αυτιού. Ο ήχος μεταβιβάζεται μέσα από το πλαστικό σωληνάκι που συνδέεται με τη θηλή του ακουστικού.

Το οπισθοωτιαίο ακουστικό φέρει μπαταριοθήκη, μπορεί να φέρει διακόπτη-ρυθμιστή   της έντασης και διακόπτη για διάφορες χρήσεις και διακόπτη έναρξης και διακοπής λειτουργίας. Θηλή του οπισθωτιαίου ακουστικού κατασκευάζεται από ειδικό πλαστικό, βάσει του εκμαγείου του έξω ακουστικού πόρου, στον οποίο θα εφαρμοστεί το ακουστικό. Το εκμαγείο απαιτεί πλήρη καθαριότητα του έξω ακουστικού πόρου. Γιαυτό πρώτα απ’ όλα ο ΩΡΛ  

Είδη Ακουστικών βαρηκοΐας

καθαρίζει και στεγνώνει τον έξω ακουστικό πόρο. Ελέγχει αν ο ασθενής έχει κάποια φλεγμονή στον πόρο ή στο μέσον ους ή αν υπάρχει κάποια τρύπα ή ρωγμή στο τύμπανο.  

Προκειμένου να λάβει το εκμαγείο ο ΩΡΛ τοποθετεί πρώτα βαθειά μέσα στον έξω ακουστικό πόρο ένα μικρό πλαστικό σφουγγαράκι ή τεμάχιο βάμβακος,  το οποίο είναι συνδεδεμένο με κλωστή, ώστε να είναι εύκολη η απομάκρυνσή του.

Το σφουγγαράκι προστατεύει το τύμπανο από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη του εκμαγείου και επιτρέπει την ακριβή αποτύπωση του πόρου σ’ αυτό το σημείο, στο οποίο αργότερα θα αντιστοιχεί το ρύγχος του ακουστικού.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη λήψη του αποτυπώματος είναι σιλικονούχο, σχετικά μαλακό και μη τοξικό.   Το εκμαγείο λαμβάνεται ενίοντας στον έξω ακουστικό  και στην κόγχη του πτερυγίου του ωτός το αποτυπωτικό υλικό με τη βοήθεια κατάλληλης σύριγγας.

Το αποτυπωτικό υλικό σκληραίνεται μέσα σε λίγα λεπτά και αφαιρείται εύκολα από το αυτί.  Στη συνέχεια το εκμαγείο παραδίδεται στον ακοοπροσθετιστή ο οποίος κατασκευάζει από πλαστικό τη θηλή του ακουστικού, η οποία είναι ακριβές αντίγραφο του εκμαγείου.

Τελικά η τελική θηλή που προσαρμόζεται στον έξω ακουστικό πόρο είναι το ακριβές αντίγραφο του εκμαγείου και μπορεί να κατασκευαστεί από σκληρό ή μαλακό ακρυλικό, ανάλογα με τις ανατομικές ανάγκες του κάθε αυτιού, αλλά και την ηλικία του ασθενούς. Στα παιδιά προτιμώνται μαλακές θηλές.

Οι μαλακές θηλές έχουν το μειονέκτημα ότι θερμαίνονται ευκολότερα και παράγουν υγρασία. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βαρηκοΐας ή θηλή στις έντονες βαρηκοΐες  καταλαμβάνει την κόγχη του πτερύγιο, στις μέτριες μπορεί να φτάσει μέχρι το στόμιο του έξω ακουστικού πόρου και στις ελαφρές δεν εξέχει καθόλου από τον έξω ακουστικό πόρο.

Ανάλογα με τις ανάγκες τελικά της κάθε περίπτωσης προσδίδεται το τελικό μέγεθος στη θηλή που θα συνδεθεί με το οπισθοωτιαίο ακουστικό. Στην εικόνα που παρατίθεται διακρίνονται διάφοροι τύποι θηλών. Η θηλή είναι το ακριβές εκμαγείο του έξω ακουστικού πόρου.

 

 

Διάφοροι τύποι ακουστικών βαρηκοΐας

Αν δεν εφαρμόζει ακριβώς στον πόρο, ο χρήστης του ακουστικού γρήγορα το εγκαταλείπει και ζητάει βοήθεια.

Το σωληνάκι που συνδέει τη θηλή με το ακουστικό πρέπει να μην είναι μακρύτερο ή κοντύτερο από όσο πρέπει και πρέπει να διατηρείται καθαρό και εύκαμπτο.

Το σωληνάκι με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει. Η τοποθέτηση στο αυτί του ακουστικού πρέπει να γίνεται από τον ΩΡΛ ή από τον ακοοπροσθετιστή, οι οποίοι   εκπαιδεύουν το χρήστη πως θα το τοποθετεί ασφαλώς και χωρίς δυσκολία..

Ο χρήστης του κάθε ακουστικού εκπαιδεύεται πως θα αλλάζει τις μπαταρίας μαθαίνοντας το πώς ανοίγει και κλείνει η μπαταριοθήκη ασφαλώς. Μπαταριοθήκη λειτουργεί και ως διακόπτης ανοικτό - κλειστό. Η μπαταρία τοποθετείται με το + να είναι ορατό. Όταν δεν χρησιμοποιείται το ακουστικό μπορεί να αφαιρείται η  μπαταρία.  

Ο ρυθμιστής της έντασης είναι ένα ροδάκι που  περιστρέφεται πάνω-κάτω.

Το Οπισθοωτιαίο ακουστικό με ενδοκογχικό εκμαγείο στο πτερύγιο του αυτιού

ακουστικό πριν τοποθετηθεί στον πόρο του αυτιού πρέπει να είναι κλειστό και μόλις τοποθετηθεί να ανοίξει ο διακόπτης λειτουργίας και να ρυθμιστή η επιθυμητή ένταση. Τα ψηφιακά ακουστικά έχουν άλλου τύπου ρυθμιστή έντασης, που είναι ένας μικρός διακόπτης, που πιέζεται ελαφρώς προς τα πάνω ή κάτω. Άλλα εξαρτήματα και προγράμματα που διαθέτουν τα σύγχρονα ακουστικά γίνονται γνωστά στο χρήστη του ακουστικού   από το γιατρό του ή τον ακοοπροσθετιστή του.

alt

Τα οπισθοωτιαία ακουστικά δεν επιτρέπουν την κατανόηση των ομιλιών σε κάποια κοινωνική συγκέντρωση (γάμοι, βαφτίσια,, δεξιώσεις, κλπ.) εκτός αν είναι σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και περιέχουν ειδικά προγράμματα, που εύκολα και γρήγορα προσαρμόζονται σ’ αυτές τις ακουστικές   απαιτήσεις (βλέπε παρακάτω).

 

ΕΝΔΩΤΙΑΙΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ (Ιn  The  Ear)

Το ενδοωτιαίο χρησιμοποιείται στις ήπιες έως σοβαρές βαρηκοΐες.

Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός περιέχεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στο ακουστικό, που ταιριάζει πλήρως στον έξω ακουστικό πόρο και την κόγχη του πτερυγίου του αυτιού.

Ο ήχος μεταβιβάζεται στο αυτί από τον δέκτη μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Διαθέτει διακόπτη έντασης.

Χρειάζεται μεγαλύτερη ευκινησία δακτύλων, για την τοποθέτηση και αλλαγή της μπαταρίας σε σύγκριση με το οπισθοωτιαίο ακουστικό.

ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΝΔΟΚΑΝΑΛΙΚΟ (Ιn  The  Canal)

Αυτός ο τύπος ακουστικού είναι ο μικρότερος σε μέγεθος που υπάρχει μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιείται στις ήπιες έως τις μετρίως σοβαρές βαρηκοΐες.Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός περιέχεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στο ακουστικό, που ταιριάζει πλήρως στο στόμιο του έξω ακουστικού πόρου και τον έξω ακουστικό πόρο. Ο ήχος μεταβιβάζεται στο αυτί από τον δέκτη μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Η ένταση ρυθμίζεται με μικρότερους ελέγχους Είναι λιγότερο ορατό από το ενδοωτιαίο

ακουστικό. Το μερικώς ενδοκαναλικό ακουστικό προτιμάται από πολλούς, διότι το μέγεθός του επιτρέπει στο χρήστη να το χειρίζεται εύκολα, δηλαδή να μπορεί να αλλάζει τη μπαταρία με άνεση. Τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να έχουν και περιορισμένη όραση ή τα δάχτυλα των χεριών τους να μη διαθέτουν την απαραίτητητη ευλυγισία, που χρειάζεται για τις λεπτές κινήσεις που απαιτούνται γαι να αλλαχτεί η μπαταρία ή για να καθαριστεί το ρύγχος του ακουστικού, σε περίπτωση απόφραξής του με ρύπους του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού.

   

ΠΛΗΡΩΣ  ΕΝΔΟΚΑΝΑΛΙΚΟ  (Completely-in-the-canal)

Ποικίλοι τύποι θηλών ακουστικών βαρηκοίας. Εφαρμογές ακουστικών βαρηκοΐας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, ΩτορινολαρυγγολόγοςΕκμαγείο έξω ακουστικού πόρου. Εφαρμογές Ακουστικών βαρηκοΐας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγοςalt

Χρησιμοποιείται στις  ήπιες έως τις μετρίως σοβαρές βαρηκοΐες.Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός περιέχεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στο ακουστικό, που ταιριάζει πλήρως στον έξω ακουστικό πόρο. Ο δέκτης υπάρχει μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Δεν υπάρχει διακόπτης ρύθμισης της έντασης. Είναι σχεδόν αόρατο στο αυτί. Για να altεφαρμοστεί αποτελεσματικά το ενδοκαναλικό ακουστικό πρέπει ο έξω ακουστικός πόρος να είναι όσο περισσότερο γίνεται ευθύς.

Το ακουστικό για να βγει από το αυτί τραβιέται προς τα έξω με τη βοήθεια μιας μικρής ενσωματωμένης στο ακουστικό ανθεκτικής πετονιάς. Το ενδοκαναλικό ακουστικό του δεξιού αυτιού έχει κόκκινο χρώμα, ενώ του αριστερού μπλε.

Όσο το ενδοκαναλικό ακουστικό λειτουργεί και βρίσκεται έξω από το αυτί σφυρίζει. Για να διακοπεί το  σφύριγμα ανοίγεται η μπαταριοθήκη. Το σφύριγμα θα σταματήσει επίσης μόλις τοποθετηθεί το ακουστικό στον έξω ακουστικό πόρο. Το ακουστικό κλείνει αφήνοντας ανοιχτή τη μπαταριοθήκη.

   

Τι μπορεί να χρησιμοποιήσει το βαρήκοο άτομο που δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει τα ενδωτιαία και τα ενδοκαναλικά ακουστικά;

Οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοίας με διαφανή θηλή. Εφαρμογές ακουστικού βαρηκοίας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης ΩτορινολαρυγγολόγοςΤα άτομα με βαρηκοΐα αγωγιμότητας συνεπεία χρονίων μέσων ωτιτίδων ή επειδή για λόγους ανατομικούς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ακουστικό στον έξω ακουστικό πόρο   μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικά οστεόφωνα που προσαρμόζονται στο σκελετό γυαλιών.

Αν για κάποια οπτική αιτία το άτομο φοράει γυαλιά προσθέτει φακούς στο σκελετό με το οστεόφωνο. Αν δεν φοράει γυαλιά τοποθετεί απλό τζάμι στο σκελετό. Τα σύγχρονα οστεόφωνα αισθητικώς είναι αρκετά ανεκτά.

 

Tα πλεονεκτήματα των σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας

Τα σύγχρονης τεχνολογίας ακουστικά (οπισθοωτιαία, ενδοωτικά, ενδοκαναλικά). περιέχουν μικροφωνικό σύστημα αυτόματα προσαρμοζόμενης κατεύθυνσης, που βελτιώνει την κατανόηση του λόγου σε θορυβώδες περιβάλλον. Διαθέτουν επίσης ψηφιακό σύστημα διαχείρισης του λόγου και του θορύβου σε έξι ξεχωριστά κανάλια.

Τα ίδια ακουστικά συνδέονται με ξεχωριστό πρόγραμμα που τα κάνει συμβατά με το τηλέφωνο. Μετά το τέλος του τηλεφωνήματος το ακουστικό αυτόματα και εύκολα επιστρέφει στο κανονικό του πρόγραμμα της συνήθους ακρόασης, χωρίς διακοπή.

Τα σύγχρονα μοντέλα ακουστικών περιορίζουν το θόρυβο του ανέμου. Τα σύγχρονα ακουστικά μπορούν να ρυθμιστούν με τηλεχειριστήριο. Έτσι ο χρήστης, οπότε Παιδικό ακουστικό βαρηκοίας. Εφαρμογές ακουστικού βαρηκοΐας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέληςθέλει μπορεί μέσω του τηλεχειριστηρίου να ρυθμίσει την ένταση να ελέγξει την κατάσταση της μπαταρίας και να διαχειριστεί οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιέχει το ακουστικό.

Τα σύγχρονα ακουστικά περιέχουν σύστημα ανάλυσης των εισερχομένων σημάτων που βασίζονται στο περιβάλλον της ακρόασης. Έτσι το ακουστικό ευθυγραμμίζει την επεξεργασία του ψηφιακού σήματος ακριβώς με την παρούσα κάθε φορά κατάσταση, αυτομάτως.

Ο χρήστης μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να εκτιμήσει τη στιγμή, αν θα πρέπει να ψυχαγωγηθεί με τους οικείους του, να παρακολουθήσει τηλεόραση, να κάνει διάλογο χωρίς να υποχρεώνεται να προσαρμόζει κάθε φορά το ακουστικό    τουΑόρατο ενδοκαναλικό ακουστικό βαρηκοΐας. Εφαρμογές ακουστικού βαρηκοΐας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Διαστάσεις ενδοκαναλικού ακουστικού. Εφαρμογές ακουστικού βαρηκοΐας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος

 

 

 

 

Ενδοκαναλικό ακουστικό με αποσβεστήρα κραδασμών (αμορτισέρ) του δέκτηΟ

 

Ωτορινολαρυγγολόγος ή ο ακοοπροσθετιστής εκπαιδεύσουν το χρήστη του ακουστικού, την αλλαγή των μπαταριών να το χειρίζεται σωστά, πως θα το καθαρίζει και πως με ευκολία θα χρησιμοποιεί τα προγράμματα, που θα του κάνουν αποτελεσματικότερη την ακοή του.

Αλλαγή των μπαταριών. Οι μπαταρίες αλλάζουν όταν διακόπτεται η επιθυμητή ένταση του ακουστικού ή το ακουστικό πέφτει σε σιγή. Η μπαταρία αλλάζει με λεπτές κινήσεις, χωρίς βία.

Οι μπαταρίες διαρκούν από 5 ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια που χρησιμοποιείται το ακουστικό.

Οι μπαταρίες πρέπει να είναι πρόσφατης κατασκευής κι άλλες όταν καταναλωθεί η ενέργεια που περιέχουν διακόπτουν τη λειτουργία τους απότομα και άλλες σταδιακά οι μπαταρίες όταν τελειώσουν δεν πετιώνται, αλλά φυλάσσονται και επιστρέφονται στον πωλητή της για ανακύκλωση

Απομάκρυνση της κυψελίδας από το ρύγχος της θηλής ή της κάψας του ακουστικού. Η καθημερινή απομάκρυνση της κυψελίδας είναι υποχρεωτική, διότι αν φτιαχτεί το στόμιο καταργείται η απόδοση του ακουστικού. Αν η κυψελίδα διεισδύσει στο εσωτερικό της κάψας του ακουστικού, το ακουστικό χρειάζεται επισκευή, διότι μπορεί να πάθε μεγάλη βλάβη. Ανάλογα με τον τύπο του ακουστικού χρησιμοποιείται ειδικός προφυλαχτήρας, που εμποδίζει την είσοδο της κυψελίδας μέσα στην κάψα του ακουστικού.

 

 

Ακουστικό βαρηκοίας με οστεόφωνο, δηλαδή με μετάδοση του ήχου δια των οστών. Εφαρμογές ακουστικού βαρηκοΐας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος

Εξωθητής της κυψελίδας σε βουλωμένο από κυψελίδα ακουστικό. Η εξώθηση της κυψελίδας γίνεται χτυπώντας ελαφρά το ρύγχος του ακουστικού στο τραπέζι., όπως δείχνει η επόμενη εικόνα.

Αν ο έξω ακουστικός πόρος του αυτιού που φέρει το ακουστικό γεμίζει συχνά με κυψελίδα πρέπει αυτή να καθαρίζεται από τον ΩΡΛ

Καθαριότητα του ακουστικού.  Η καθαριότητα του ακουστικού πρέπει να γίνεται με μαλακό ύφασμα, που το παρέχει ο κατασκευαστής, χωρίς να βρέχεται το ακουστικό με νερό ή απορρυπαντικό. Το ακουστικό με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βρέχεται. Αν το στόμιο έχει αποφραχτεί με κυψελίδα (κηρώδες υλικό του αυτιού) καθαρίζεται ή αυτόματα, εφόσον το ακουστικό έχει ενσωματωμένο αξωθητήρα κυψελίδας ή με τον τρόπο που έχει υποδείξει ο ακοοπροσθετιστής.

   

Σύγχρονο οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοίας, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, Εφαρμογές ακουστικών βαρηκοΐας

Πως μπορεί να ευεργετηθεί ένα βαρήκοο άτομο που για παθολογικούς ή ανατομικούς λόγους δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα ενδωτιαία ή ενδοκαναλικά ακουστικά;

Υπάρχουν  περιπτώσεις βαρηκόων ατόμων, που το έσω ους είναι άθιχτο, αλλά το έξω και το μέσο ους αδυνατούν να μεταβιβάσουν τον ήχο στο έσω ους. Οι υποτροπήν μέσες ωτίτιδες από την παιδική ηλικία ή και οι συχνές κρίσεις  μέσης ωτίτιδας με ωτόρροια των ενηλίκων , καθώς και οι ανατομικές ανωμαλίες του έξω ακουστικού προκαλούν  τύπου αγωγιμότητας.

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν γυαλιά με τζάμια ή με τους φακούς του ασθενούς, αν έχει κάποιο οπτικό πρόβλημα στα άκρα του σκελετού του οποίου έχουν προσαρμοστεί ειδικά οστεόφωνα. μπορούν να εξυπηρετηθούν με οστεόφωνα.

 

Τι πρέπει να περιμένει κανείς φορώντας ένα ακουστικό βαρηκοΐας.

Το ακουστικό βελτιώνει και σε πολλές περιπτώσεις αποκαθιστά την επαρκή ακουστική ικανότητα.  Tα παλαιάς τεχνολογίας  αναλογικά ακουστικά,  ενισχύουν τους επιθυμητούς, αλλά και τους ανεπιθύμητους ήχους.

Ένα φυσιολογικό αυτί μπορεί και φιλτράρει κάποιους ανεπιθύμητους ήχους, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους χρήστες αναλογικού ακουστικού. Τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά παρέχουν περισσότερες δυνατότητες βελτίωσης της ακουστικής ικανότητας, εξουδετέρωσης των εμβοών και δημιουργίας αισθημάτων ασφαλείας για το χρήστη. Στην περίπτωση βαρηκοίας και στα δύο αυτιά η χτοποθέτηση δύο ακουστικών δημιουργεί αίσθημα φυσιολογικής ακοής για πολούς πάσχοντες.

                                           

Ακουστικά με τηλεχειριστήριο. Εφαρμογές ακουστικών βαρηκοΐας. Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, ωτορινολαρυγγολόγος,

 

 

altalt

 

Τα αναλογικά    ακουστικά φιλτράρουν σε μεγάλο βαθμό τους ανεπιθύμητους ήχους και αναδεικνύουν την ομιλία, ενώ παράλληλα εξαλείφουν τους ενοχλητικούς ή ανεπιθύμητους ήχους και θορύβους. Έτσι δίδεται η δυνατότητα στο χρήστη να ακούσει, όσο πιο φυσιολογικάκαι πιοτικά γίνεται όλους τους ήχους.

Ένα άτομο με περιορισμένη ακουστική ικανότητα δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες και να διατηρεί ψεύτικες ελπίδες ότι το ακουστικό θα του δημιουργήσει τέλεια ακοή ή ότι θα του αποκαταστήσει τη φυσιολογική του ακοή.

Νευρική οδός της ακοής

Το  άτομο  που φοράει ένα μόνο ακουστικό, ενώ έχει βαρηκοΐα και από τα δύο αυτιά δεν μπορεί να  αντιληφθεί από ποια κατεύθυνση προέρχεται ο ήχος, δηλαδή δεν έχει στερεοσκοπική ακοή.

Το ακουστικό βαρηκοΐας δημιουργεί νέες συνθήκες ακοής. Το άτομο που θα αποφασίσει να φορέσει ακουστικό πρέπει πρώτα απ’ όλα να πειστεί από τον ΩΡΛ   του ότι, το πρόβλημα της βαρηκοΐας του δεν μπορεί να αναστραφεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Από κει και πέρα ο γιατρός θα του εφαρμόσει διάφορα ακουστικά που έχει στα χέρια του γι’ αυτές τις περιπτώσεις για να αισθανθεί ο ασθενής πως θα ακούει βάζοντας ακουστικό και αν βελτιώνεται η ακοή του.ροέρχονται οι ήχοι και οι ομιλίες.

Αυτό το πρόβλημα λύνεται με τη χρησιμοποίηση δύο ακουστικών και έτσι αποκαθίσταται η στερεοσκοπική αμφιωτική ακοή, που εξασφαλίζει την κατανόηση της κατεύθυνσης προέλευσης των ήχω. 

Πορεία των νευρικών οδών της ακοής. Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος, εφαρμογές ακουστικών βαρηκοΐαςΠλεονεκτήματα ταυτόχρονης εφαρμογής δύο ακουστικών βαρηκοίας. Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, ωτορινολαρυγγολόγοςΑφού έχει γίνει κατανοητό το πρόβλημα της βαρηκοΐας ο γιατρός σε συνεργασία με τον ακοοπροθετιστή θα δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση, βάσει του κλινικού προβλήματος και των τεχνολογικών δυνατοτήτων που θα υποδείξει ο ακοοπροθετιστής.

Οι ακοοπροθετιστές είναι τεχνικά καταρτισμένα άτομα, γνωρίζουν τη γλώσσα των ωτορινολαρυγγολόγων και έχουν απεριόριστη δυνατότητα να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση στο κάθε πρόβλημα βαρηκοΐας.

Το άτομο που θα φορέσει το ακουστικό θα αρχίσει να εξασκεί τα χέρια του,  στο να βάζει και να βγάζει το ακουστικό γρήγορα και ασφαλώς, να τοποθετεί και να αφαιρεί επιδέξια  την μπαταρία του ακουστικού, να καταλαβαίνει ότι τελείωσε η μπαταρία και ότι πρέπει να αλλαχτεί, εκτός και αν έχει ακουστικό με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Στα πλαίσια της προστασίας της λειτουργίας του ακουστικού το προστατεύει από την υγρασία, άσχετο αν της σύγχρονης τεχνολογίας υλικά κατασκευής τους απωθούν την υγρασία.

Μόλις λοιπόν το άτομο καταφέρει να διαχειρίζεται το ακουστικό σαν παιχνίδι απαλλάσσεται από το στρες της άγνοιας του χειρισμού μιας νέας συσκευής και αρχίζει μόνο να απολαμβάνει την καλύτερη ακοή του, γίνεται πιο δραστήριος και κοινωνικός αφού του έχει αποκατασταθεί η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή του.

Αυτός που χρησιμοποιεί ακουστικό ξαφνικά συνειδητοποιεί την ύπαρξη νέων ήχων που τους είχε ξεχάσει ή δεν τους είχε ποτέ ακούσει.

 

Πότε ενδείκνυται η εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας και στα δύο αυτιά; 

Όταν υπάρχει και στα δύο αυτιά βαρηκοΐα συνιστάται η εφαρμογή δύο ακουστικών και έτσι επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της ακοής και στα δύο αυτιά.

Έχει βρεθεί ότι το 80% των βαρήκοων έχουν βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά. Σε ένα άτομο με κανονική ακοή τα ακουστικά ερεθίσματα προσλαμβάνονται ταυτόχρονα και από τα δύο αυτιά και γίνεται παράλληλη επεξεργασία των ηχητικών πληροφοριών των σημάτων του δεξιού και του αριστερού αυτιού από την ακουστική οδό μέχρι τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου.

Το σημείο του εγκεφάλου στο οποίο ανιχνεύονται και αναλύονται οι διαφορές έντασης και χρόνου ανάμεσα στο δεξιό και το  αριστερό αυτί είναι η άνω  ελαία.  Νευρική οδός που ξεκινάει από το δεξιό και το αριστερό αυτί   καταλήγουν στο αριστερό και το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Εξ’ αιτίας του διχασμού των νευρικών οδών, όταν το αμφίπλευρα βαρήκοο άτομο χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο ακουστικά αποκτά στερεοσκοπική ακοή, έχει καλύτερη ανίχνευση της απαλής ομιλίας και των ειδοποιητικών σημάτων, έχει καλύτερη κατανόηση της ομιλίας, καλύτερη και πλουσιότερη  ποιότητα ήχου, καλύτερο εντοπισμό του ήχου και ισορροπία στο χώρο (Henkin  et al, 2007).

Προκειμένου να συγκριθούν τα οφέλη από τη μονόπλευρη και την αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ο  Boymans  et al, 2008  ερεύνησαν δύο ομάδες ασθενών με αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα. Από αυτούς, οι 212 είχαν μονόπλευρη εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας   και οι 477 είχαν αμφοτερόπλευρη εφαρμογή. Η ομάδα με την αμφοτερόπλευρη εφαρμογή είχε πολύ υψηλότερες επιδόσεις οφέλους σε σύγκριση με τα άτομα με τη μονόπλευρη εφαρμογή ακουστικού και αφορούσε την ανίχνευση των ήχων , την κατανόηση της ομιλίας μετά από αντήχηση και εντοπισμό των ήχων, αλλά με μικρότερες επιδόσεις, όσον αφορά την ανοχή των δυνατών ήχων.

Τα οφέλη της αμφοτερόπλευρης εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας ήσαν άσχετα από το επίπεδο της εξέλιξης της τεχνολογίας των ακουστικών. Η ανάλυση της σχέσης μεταξύ των αντικειμενικών και υποκειμενικών παραμέτρων του τελικού αποτελέσματος έδειξε ότι η υποψηφιότητα για αμφοτερόπλευρη εφαρμογή ακουστικών δεν μπορεί να προβλεφθεί από την ηλικία, τη μεγίστη ευκρίνεια του λόγου, το επάγγελμα, έκθεση σε θόρυβο που έρχεται από πίσω και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Βελτίωση της ικανότητας ακρόασης ήχων ραδιοφώνου, τηλεόρασης, συσκευές ΜΡ3, κινητό τηλέφωνο, κλπ. μέσω ακουστικού βαρηκοΐας

 

altΥπάρχουν ακουστικά βαρηκοΐας που είναι συμβατά με μια ειδική   ασύρματη φορητή συσκευή, μέσω της οποίας το άτομο που φέρει ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να ακούει και να απολαμβάνει τους ήχους που παράγονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες   χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση, ΜΡ3, κινητό τηλέφωνο κλπ. Η συσκευή αυτή λέγεται ΤΕΚ.

  • Ένα άτομο που πρωτοχρησιμοποιεί ακουστικό συνήθως χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ακοής. Αυτό ισχύει ιδίως για τα ηλικιωμένα άτομα. Η προσαρμογή περιλαμβάνει το να εξοικειωθεί το άτομο στο να χρησιμοποιεί το ακουστικό σε όλες τις συνθήκες ήχων του περιβάλλοντος
  • Το ακουστικό χρησιμοποιείται αρχικά στο ήσυχο περιβάλλον της κατοικίας του χρήστη. Την πρώτη εβδομάδα που θα χρησιμοποιηθεί το ακουστικό οι ήχοι ακούγονται παράξενα, πιο δυνατοί, γίνονται αντιληπτοί νέοι ήχοι από το περιβάλλον και η ίδια η φωνή του ατόμου που φέρει το ακουστικό, του ακούγεται ή πιο δυνατή ή παράξενη ή αλλαγμένη.
  • Την πρώτη εβδομάδα το ακουστικό πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε μέρα, λίγα λεπτά την ώρα, κάνοντας διαλόγους μόνο με τα πρόσωπα του περιβάλλοντος, ενώ αποφεύγεται η τηλεόραση, διότι εκπέμπει πολυσύνθετους ήχους.
  • Τη δεύτερη εβδομάδα  το ακουστικό χρησιμοποιείται συνεχώς ή με διαλείμματα στην κατοικία ή το περιβάλλον εργασίας αρχίζοντας τη χρήση όλων των δυνατοτήτων του ακουστικού και των προγραμμάτων του, ενώ αρχίζει και   η ακρόαση της τηλεόρασης..
  • Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται αναγνώριση των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης του ακουστικού σε εστιατόρια, εκκλησία, θέατρο κινηματογράφο. Υπενθυμίζεται ότι η απώλεια της ακοής εγκαταστάθηκε σταδιακά, γιαυτό και η προσαρμογή στο ακουστικό χρειάζεται αρκετό χρόνο, που μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες σε ορισμένα άτομα. Αφού έχει γίνει η πλήρης προσαρμογή στην ακρόαση με το ακουστικό και τα προγράμματά του είναι παιχνιδάκι στα χέρια του χρήστη του, αρχίζει μια νέα ζωή απόλαυσης των ήχων, της μουσικής του διαλόγου και της ασφαλούς επικοινωνίας (Edwards  et  al, 2007).

Μυστικά για καλύτερη ακρόαση με τη χρήση του ακουστικού

  • Μην περιμένετε τους άλλους να σας μιλήσουν πρώτοι. Αρχίζετε πάντοτε πρώτος ή πρώτη τη συζήτηση.
  • Πλησιάζετε όσο γίνετε περισσότερο το συνομιλητή σας, κατά τρόπο που να βλέπετε καλύτερα το πρόσωπό του.
  • Παρατηρείτε το πρόσωπο, τα χείλη, τους μορφασμούς του συνομιλητή σας, καθώς σας μιλάει.
  • Μη ζορίζετε τον εαυτό σας να ακούσει τα πάντα. Θυμηθείτε ότι ακόμη και τα άτομα με πλήρη ακουστική ικανότατα, τους διαφεύγουν λέξεις την ώρα του διαλόγου που κάνουν με τους άλλους και βγάζουν νόημα από τα συμφραζόμενα
  • Κατά την περίοδο της προσαρμογής στη χρήση του   ακουστικού μη διστάζετε να επικοινωνείτε με το γιατρό σας   ή τον ακοοπροσθετιστή σας. Η κατανόηση τους είναι απεριόριστη, γιατί έχουν συνεχές ενδιαφέρον για σας και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ακουστικού. Αν δεν είστε τόσο επιδέξιοι στη χρήση του ακουστικού, την αλλαγή των μπαταριών, κλπ ζητήστε την κατανόηση των οικείων σας, οι οποίοι μπορούν και αυτοί να εκπαιδευτούν στη χρήση του και να σας βοηθούν. Οι συγγενείς πάντοτε συνεργάζονται κατά την περίοδο της προσαρμογής σας στο ακουστικό και αισθάνονται πολύ καλά γιατί σας φαίνονται χρήσιμοι κα διότι τους δίδεται με απλό τρόπο να εκδηλώσουν την αγάπη τους προς το πρόσωπό σας.
  • Φοράτε   συνεχώς το ακουστικό όσο είστε ξύπνιοι και δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται ένα ακουστικό, αυτό γίνεται   αποτελεσματικότερο.
  • Αν παρά τη χρήση του ακουστικού δεν ακούτε τον ήχο των τηλεφώνων, τότε τοποθετήστε ενισχυτή του ήχου του τηλεφώνου.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ομιλούν σε άτομα με περιορισμένη ακουστική ικανότητα

  • Μιλάτε κανονικά. Για μερικούς βαρήκοους η χαμηλόφωνη , αλλά και η έντονη ομιλία μπορεί να μη γίνεται κατανοητή, γιατί άλλοι έχουν χάσει την ικανότητα να ακούν τις χαμηλές και άλλοι τις υψηλές συχνότητες.. Το ακουστικό του συνομιλητή σας, εφόσον είναι ψηφιακό, όχι μόνο θα ενισχύσει τους ήχους της φωνής σας, αλλά θα κάνει τους έντονους ήχους να μην ακούγονται ενοχλητικοί
  • Μιλάτε φυσιολογικά και με ευκρίνεια, αλλά ποτέ με την πλάτη γυρισμένη σε ένα άτομο που χρησιμοποιεί ακουστικό
  • Όποιος έχει βαρηκοΐα και από τα δύο αυτιά δεν αναγνωρίζει την κατεύθυνση προέλευσης της ομιλίας του απευθύνεται.
  • Μη μασάτε τσίχλα και μη καπνίζετε όταν μιλάτε.
  • Μη κρύβετε με την παλάμη σας το στόμα σας όταν μιλάτε
  • Κλείστε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση οι παρεμβαλλόμενοι θόρυβοι εμποδίζουν την ακρόαση.
  • Πριν αρχίσετε να μιλάτε τραβήξτε πρώτα την προσοχή του συνομιλητή σας. Μπορεί η φωνή σας να μην ακούγεται όταν του απευθύνετε το λόγο και βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο.

alt

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Boymans M,  Goverts ST,  Kramer SE,  Festen JM,  Dreschler WA. Candidacy of bilateral hearing aids: a retrospective multi-center study.  J Speech Lang Hear Res. 2008 Jul 29.

Edwards B. The future of hearing aid technology.  Trends Amplif. 2007 Mar;11(1):31-45.

HEARING AIDS A guide to selection, wear, and care. Krames, 1998.

Henkin Y,  Waldman A,  Kishon-Rabin L. The benefits of bilateral versus unilateral amplification for the elderly: are two always better than one?  J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2007;18(3):201-16.

Smeds K. Is normal or less than normal overall loudness preferred by first-time hearing aid users?  Ear Hear. 2004 Apr;25(2):159-72.

The conventional hearing aid.  Ann Otolaryngol Chir Cervicofac. 2007 Mar;124(1):33-40.

Vincent C,  Vaneecloo FM,  Delattre A,  Decroix D,  Lebreton JP,  Ruzza I.

Widex. Συμβουλές για τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Θεσσαλονίκη, 2007.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2024 18:32)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.