Get Adobe Flash player

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ-ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός Ερευνητής- Συγγραφέας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Oδοντίατρος,  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Φλάμπουρο Λουτρακίου, τηλ. 2744023768, 2741026658, 6944280764,

e-mail: pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,www.d3gkelin.gr,   www.vitaminb12.gr,www.magnisio.gr,   www.zinc.gr,   www.gkelanto.gr,   www.allergopedia.gr,www.orlpedia.gr,   www.curcumin.gr, www.pharmagel.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική έρευνα, Προληπτική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική, Ιατρική Διατροφολογία,  Βιταμίνη D

Το αυτί χωρίζεται ανατομικά στο   στο εξωτερικό (έξω ους), το μεσαίο (μέσον ους) και το εσωτερικό αυτί (έσω ους).

Εξωτερικό αυτί είναι το πτερύγιο του αυτιού και ο   έξω ακουστικός πόρος, που στο βάθος του βρίσκεται το τύμπανο. Ο έξω ακουστικός πόρος φυσιολογικά είναι ανοιχτός και καθαρός από ουσίες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η υγιεινή του έξω ακουστικού πόρου εξασφαλίζεται με την ισορροπημένη παραγωγή κυψελίδας, από τους κυψελιδοποιούς αδένες που υπάρχουν στο δέρμα του τοιχώματος του.

 

Αν οι κυψελιδοποιοί αδένες δεν παράγουν  επαρκείς ποσότητες κυψελίδας, τότε πολύ συχνά προκαλείται κνησμός, που είναι πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα. Ο κνησμός του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου αναγκάζει το άτομο να βάζει ξένα σώματα στον πόρο για να ξύσει το δέρμα του, προκειμένου να ανακουφιστεί από τον κνησμό. Στην προσπάθεια αυτή άθελά του σπρώχνει κανείς την υπάρχουσα κυψελίδα πιο βαθειά, βουλώνοντας έτσι τον έξω ακουστικό πόρο ή τραυματίζει το δέρμα, το οποίο μπορεί να εκδηλώσει μια έντονη φλεγμονή (εξωτερική ωτίτιδα), από τον υπερπολλαπλασιασμό των βακτηριδίων, που φυσιολογικά υπάρχουν στον έξω ακουστικό πόρο, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και η ψευδομονάδα.

 

Πολλοί προκειμένου να ανακουφίσουν τη φλεγμονή της εξωτερικής ωτίτιδας τοποθετούν σταγόνες αντιβιοτικού στο αυτί τους, χωρίς να συμβουλευτούν ωτορινολαρυγγολόγο. Συνήθως η φλεγμονή υποχωρεί, αλλά ο πάσχων παραπονείται ότι βούλωσε ή μπούκωσε το αυτί του και ότι δεν ακούει καλά.  Η επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι αναπόφευκτη και ο ασθενής ζητάει να του καθαρίσει ή να του ξεβουλώσει ο γιατρός το αυτί του. Ο γιατρός κάνει απλή ωτοσκόπηση και βίντεοενδοσκόπηση και επιδεικνύει στον ασθενή κατά την προβολή του βίντεο την παρουσία μιας μαύρης λάσπης που ε’ίναι ένα μείγμα κυψελίδας, μυκήτων και πηχτών εκκρίσεων και τίθεται η διάγνωση της ωτομύκωσης. Ο ωτορινολαρυγγολόγος καθαρίζει προσεκτικά τον έξω ακουστικό πόρο, ανακουφίζεται ο ασθενής και του χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.

 

Άλλοτε πάλι, όλως ξαφνικά, ένας ασθενής παραπονείται ότι έχει βουλώσει το αυτί του και έχει πέσει η ακοή του. Κάποιος άλλος παραπονείται ότι βούλωσε το αυτί του, μετά από ντους ή μετά από θαλάσσιο μπάνιο. Η Ωτολογική εξέταση αποκαλύπτει ότι αιτία του βουλώματος του αυτιού είναι στην πρώτη περίπτωση κάποιο μεγάλο βύσμα κυψελίδας και στη δεύτερη περίπτωση κάποιο μεγάλο βύσμα κυψελίδας, το οποίο αφού εμποτίστηκε με το νερό, φούσκωσε και απόφραξε τελείως τον έξω ακουστικό πόρο.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις το αυτί βουλώνει, διότι κάποιο ξένο σώμα ακουσίως ή εκουσίως, κάποιο παιδί ή και ενήλικος, το έβαλε μέσα στο αυτί του και του ήταν αδύνατο να το ξαναβγάλει έξω. Μερικοί ηλικιωμένοι βάζουν τολύπια βαμβακιού στους έξω ακουστικούς πόρους τους και ξεχνούν   να τα αφαιρέσουν. Άλλοι τοποθετούν κέρινες ωτασπίδες στ’ αυτιά τους και στην προσπάθειά τους να τις αφαιρέσουν, αφήνουν σφηνωμένα μέσα στο αυτί μικρά τεμάχια κεριού. Σε κάθε περίπτωση βουλώματος των αυτιών, είτε από ενδογενείς, είτε από εξωγενείς παράγοντες η επίσκεψη στον ωτορινλαρυγγολόγο θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

 

Ο ωτορινολαρυγγολόγος   πρώτα παίρνει ιστορικό της δημιουργίας και της εξέλιξης του προβλήματος, στη συνέχεια κάνει λεπτομερή ΩΡΛ κλινική και ενδοσκοπική εξέταση και αφού θέσει τη διάγνωση δίδει λύση στο πρόβλημα του βουλώματος του αυτιού ή των αυτιών. Πολλές φορες το πρόβλημα λύνεται άμεσα, αν το βούλωμα οφείλεται σε απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας ή ενσφήνωση κάποιου ξένου σώματος. Πάντοτε μετά έναν καθαρισμό των αυτιών είναι επιβεβλημένο να γίνεται τυμπανόγραμμα και ακοόγραμμα. Με το τυμπανόγραμμα   ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να βεβαιωθεί ότι το τύμπανο του αυτιού είναι ακέραιο και  ότι δεν υπάρχει συσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο. Η καταγραφή των ακουστικών αντανακλαστικών είναι απαραίτητη προς αποκλεισμό ορισμένων παθήσεων του αυτιού, όπως η ωτοσκλήρυνση. Με το ακοόγραμμα αποδεικνύεται η επάρκεια της ακουστικής ικανότητας και η παρουσία νόσων και καταστάσεων που προκαλούν εκτός από τη βαρηκοία και αίσθημα μπουκώματος του αυτιού, όπως π.χ. η ωτοσκλήρυνση.

 

Έτσι λοιπόν ένας απλός καθαρισμός ενός αυτιού μπορεί να αποβεί πολύτιμος, αφού ακολουθεί η αξιολόγηση της επαρκούς λειτουργίας των αυτιών και η έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματός τους.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ   ΣΤΟΝ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟ,   ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Τ’   ΑΥΤΙΑ

 

Τι είναι η κυψελίδα;

 

Κυψελίδα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού

Η κυψελίδα είναι μια ημίρρευστη  λιπαρή και υποκίτρινη ουσία, που περιέχει κοκκία χρωστικής, λιποσταγονίδια ή και ολόκληρα κύτταρα γεμάτα από λιποσταγονίδια.

 

Η κυψελίδα είναι ανακατεμένη επίσης με επιθήλια κυττάρων, που αποπίπτουν φυσιολογικά από το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου, τρίχες που υπάρχουν στο πρόσθιο τμήμα του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου και ρύ-πους που εισέρχονται  και συσσωρεύονται στον έξω ακουστικό πόρο από το εξωτερικό περιβάλλον του αυτιού. Μερικά άτομα παράγουν υπερβολικές ποσότητες κυψελίδας, που τα αναγκάζει να επισκέπτονται κάθε τρεις μήνες το ωτορινολαρυγγολόγο "προς καθαρισμόν" των αυτιών, που βουλώνουν γρήγορα και κατ’επανάληψη.

 

Άλλα άτομα παράγουν κανονική ποσότητα κυψελίδας που αυτοκαθαρίζαεται και δεν δημιουργεί βούλωμα των αυτιών. Ορισμένα άτομα πάσχουν από αστεάτωση, δηλαδή δεν παράγουν κυψελίδα και παραπονούνται για επίμονο κνησμό των αυτιών. Οι έξω ακουστικοί πόροι μερικών ατόμων έχουν στενή ή μικρή διάμετρο αυλού. Αυτό παρεμποδίζει την ευχερή απομάκρυνση της κυψελίδας και   ευνοεί την απόφραξη του πόρου με βύσμα κυψελίδας. Σ’αυτές τις περιπτώσεις ο ωτορινολαρυγγολόγος υποδεικνύει να μην καθαρίζονται τα αυτιά με “μπατονέτες”, που στο άκρο τους έχουν τυλιγμένο βαμβάκι, διότι κάθε προσπάθεια εισόδου της μπατονέτας σπρώχνει την κυψελίδα πιο βαθειά, ευνοεί την ενσφήνωσή της και το δυσχερή καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου.

 

Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρόλος της κυψελίδας που αθροίζεται στον έξω ακουστικό πόρο;

 

Η επίστρωση της λιπαρής κυψελίδας στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου εξασφαλίζει την προστασία του δέρματος και τη διατήρηση φυσιολογικής υγρασίας στον αυλό του πόρου. Η κυψελίδα  συμβάλει στη διατήρηση της καθαριότητας του αυτιού, καθώς όταν αποβάλλεται (συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτό) παρασύρει και τους ρύπους (επιθηλιακά νεκρά κύτταρα του δέρματος, τρίχες, κλπ), που συσσωρεύονται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού. Η φυσιολογικά παραγόμενη κυψελίδα   κινείται διαρκώς προς τα έξω   με τη βοήθεια του πλήθους των μικρών τριχών της πρόσθιας κυρίως μοίρας του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Κανείς δεν αισθάνεται ότι παράγει το αυτί του κυψελίδα, και δεν αντιλαμβάνεται ότι την αποβάλλει σταδιακά,  με την πάροδο του χρόνου.

 

Η κυψελίδα γίνεται αντιληπτή, μόνον όταν υπερπαράγεται και όταν η ανατομική διαμόρφωση του έξω ακουστικού πόρου, παρεμποδίζει τη φυσιολογική απομάκρυνσή και ευνοεί τη συσσώρευσή της, οπόταν δημιουργείται βύσμα κυψελίδας, που ποικίλει σε διαστάσεις και σκληρότητα.

Η κυψελίδα γίνεται εντονότερα αντιληπτή ιδίως όταν σπρώχνεται ακούσια ή εκούσια προς το τύμπανο, οπόταν μπορεί να προκαλέσει, καμιά φορά, πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, όπως το αίσθημα βουλώματος του αυτιού  από την είσοδο ξένου σώματος, τη δημιουργία φλεγμονής (εξωτερική ωτίτιδα), εμβοών στο αυτί και βαρηκοΐα ποικίλου βαθμού. Αν κατά την προσπάθεια καθαρισμού του αυτιού αθελά σας σπρώξετε με κάποιο βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα που φέρει στο άκρο της βαμβάκι)  το βύσμα προς το τύμπανο,    μη τρομάξετε, διότι σύντομα και εύκολα  μπορεί να το αφαιρέσει ο ωτορινολαρυγγολόγος.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει το βύσμα της κυψελίδας;

 

Το βύσμα της κυψελίδας, το οποίο είναι σφηνωμένο στα τοιχώματα του έξω ακουστικού πόρου συνήθως περιορίζει την ακουστική ικανότητα,. Αν υπερσσυσσωρευτεί κυψελίδα στο αυτί και αδυνατεί φυσιολογικά μόνη της να απομακρυνθεί, το αίσθημα  βουλώματος   του αυτιού που δημιουργείται, αναγκάζει τον φέροντα το βύσμα να αναζητήσει απεγνωσμένα βοήθεια από τον ωτορινολαρυγγολόγο.

 

Μερικές φορές ο ασθενής προσέρχεται στον ωτορινολαρυγγολόγο παραπονούμενος   για εμβοές στο αυτί ή τα αυτιά του, που τελικά αποδεικνύεται ότι οφειλόταν στο βύσμα της κυψελίδας, αφού εξαφανίζεται μόλις καθαριστεί το αυτί ή τα αυτιά.

 

Ποιών ατόμων τα αυτιά υπερπαράγουν κυψελίδα;

   

Στο αυτί ή τα αυτιά οποιουδήποτε μπορεί να υπερπαραχθεί κυψελίδα ανεξαρτήτως ηλικίας,   φύλου και φυλής. Οι άνδρες συσσωρεύουν συχνότερα κυψελίδα στα αυτιά τους. Το βύσμα κυψελίδας είναι συχνότερο στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες.

 

Πόσο συνηθισμένο είναι το πρόβλημα της παρουσίας βύσματος στον έξω ακουστιικό πόρο;

 

Το βούλωμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού είναι συνηθέστατη ιστορία στην καθημερινή ωτορινολαρυγγολογική   πράξη και υπάρχει , όσο υπάρχουν άνθρωποι. Το βύσμα που σφηνώνεται στον έξω ακουστικό πόρο απομακρύνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο με διάφορους μικροεπεμβατικού και μη επεμβατικούς τρόπους.  

 

Πως απομακρύνεται   το βύσμα της κυψελίδας.

 

Ένα βύσμα κυψελίδας ποικίλει σε μέγεθος και σκληρότητα από ασθενή σε ασθενή, όπως ποικίλει και το ανατομικό σχήμα και μέγεθος του κάθε έξω ακουστικού πόρου. Βάσει αυτών των δεδομένων που τα διαπιστώνει ο ωτορινολαρυγγολόγος κατά την ωτοσκοπική εξέταση και από την πληροφορία, που του δίδει ο   ασθενής ότι δεν πάσχει από χρονία ωτίτιδα, ή υποτροπές ωτιτίδων ή ότι δεν υπάρχει κάποια πρόσφατη ή παλαιά τρύπα στο τύμπανο, ο ωτορινολαρυγγολόγος αποφασίζει με τι τρόπο θα αφαιρέσει το βύσμα της κυψελίδας.

 

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία του αυτιού πριν από τον καθαρισμό του;

 

Μερικές φορές, ιδίως σε παιδιά χρειάζεται να μαλακώσει το βύσμα προτού αφαιρεθεί με πλύση. Τα σκληρά και μεγάλα βύσματα δύσκολα αφαιρούνται με ωτοπλύση ή είναι αδύνατον να πομακρυνθούν εκτοξεύοντας νερό από σύριγγα.

 

Το μαλάκωμα των μικρών βυσμάτων μπορεί να επιτευχθεί, βάζοντας  στο αυτί 5 σταγόνες ωμού ελαιολάδου κάθε τρεις ώρες, επί δύο εικοσιτετράωρα και εφόσον είναι βέβαιον ότι το τύμπανο είναι απολύτως ακέραιο.

 

Τα σκληρά, μεγάλα και συμπιεσμένα προς τα μέσα βύσματα δεν μαλακώνουν με το altλάδι, παρά μόνον επιφανειακά. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις τοποθετούνται στον έξω ακουστικό πόρο 3-4 σταγόνες του ωτικού διαλύματος Gκelotic.

To Gκelotic περιέχει διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης και οξικού  οξέος, που απορροφώνται σταδιακά από το βύσμα της κυψελίδας, την μαλακώνουν και έτσι μπορεί να καθαριστεί ο έξω ακουστικός πόρος  εύκολα και γρήγορα με ωτοπλύση, εκτοξεύοντας χλιαρό νερό από ειδική σύριγγα και με τρόπο που δεν θα προκαλέσει βλάβη στο τύμπανο.

Αν το βύσμα δεν μαλακώνει, τότε ο ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί κατάλληλο άγκιστρο ή λούπα ή κοχλιάριο και τραβάει προς τα έξω το βύσμα ή το θραύει και το καθαρίζει “λίγο-λίγο”.

 

Ποιος μπορεί να καθαρίσει υπεύθυνα  να ξεβουλώσει ένα αυτί χωρίς να το βλάψει;

 

Ένα βουλωμένο με βύσμα αυτί μπορεί να καθαριστεί ασφαλώς και γρήγορα από τον ωτορινολαρυγγολόγο για τους εξής λόγους

1. Γνωρίζει και είναι εξοικειωμένος με την ανατομική του αυτιού.

 

2. Κάθε βουλωμένο αυτί δεν είναι εύκολο πάντοτε να καθαριστεί με μια απλή πλύση, που θα μπορούσε να την κάνει και κάποιος μη ιατρός.   Το βύσμα της κυψελίδας είναι κατά τέτοιο τρόπο σφηνωμένο και έχει τέτοιον όγκο και σκληρότητα που μόνο κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο μπορεί να το θριματίσει, ακίνδυνα για το τύμπανο, ο ωτορινολαρυγγολόγος.

 

3. Πολλοί ασθενείς έχουν ιστορικό χρονίας ωτίτιδας στο βουλωμένο αυτί. Ο όρος χρονία ωτίτιδα σημαίνει ότι το τύμπανο ενός αυτιού  έχει τρυπήσει στο παρελθόν και η τρύπα εξακολουθεί να υπάρχει.

Αν πίσω από ένα βύσμα κυψελίδας υπάρχει τρύπιο τύμπανο, άγνωστης διαμέτρου και εντοπισμού της τρύπας, τότε κάθε αδέξιος χειρισμός μέσα στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να ωθήσει το βύσμα ή τμήμα του στο μέσον ους (μεσαίο αυτί), δημιουργώντας νέο πρόβλημα στο αυτί. Σε ένα αυτί  με τρύπιο τύμπανο δεν γίνεται ωτοπλύση, διότι το νερό με τους ρύπους του έξω ακουστικού πόρου θα προωθηθούν   στο μέσον ους, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές επιπλοκές.

 

4. Αν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο ο ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί τεχνική καθαρισμού του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού που δεν περιλαμβάνει την εκτόξευση νερού.

 

5. Ο ωτορινολαρυγγολόγος διαθέτει κατάλληλες συσκευές (μικροσκόπιο, αναρρόφηση) και εργαλεία, με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί και η πιο δύσκολη περίπτωση αφαίρεσης βύσματος από το αυτί.

 

6. Ο ωτορινολαρυγγολόγος έχει εμπειρία καθαρισμού πολλών αυτιών, αφού πρώτα εκπαιδεύτηκε παίρνοντας την ειδικότητα του ωτορινολαρυγγολόγου.

 

7. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μετά τον καθαρισμό του αυτιού αξιολογεί το επίπεδο της ακουστικής ικανότητας   του αυτιού, κάνοντας τυμπανόγραμμα, ακοόγραμα ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση κρίνει απαραίτητη.

 

Τι προσέχει ο ωτορινολαρυγγολόγος προτού αποφασίσει τον καθαρισμό ενός αυτιού;

 

Ο ωτορινολαρυγγολόγος όταν έχει μπροστά του ασθενή που παραπονιέται ότι του έχει βουλώσει το αυτί, ποτέ δεν παίρνει βιαστικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθαρίσει τα αυτιά, αν δεν ξεκαθαρίσει τα παρακάτω.

 

Α. Ένα άγνωστο αυτί ποτέ δεν το πλένει κανείς με νερό,ούτε στάζει σ’αυτό οποιοδήποτε υγρό, διότι πίσω από το βύσμα μπορεί να υπάρχει ένα τρύπιο τύμπανο.

 

Β. Κάθε βούλωμα αυτιού δεν προκαλείται οπωσδήποτε από βύσμα κυψελίδας. Κάθε βουλωμένο αυτί θα πρέπει να ελέγχεται με απλή ωτοσκόπηση και βίντεοενδοσκόπηση, ώστε να αποκλείονται οι παθήσεις του μεσαίου αυτιού, του τυμπάνου και του έξω ακουστικού πόρου.

Ένα αυτί μπορεί να έχει βουλώσει από την παρουσία κάποιου ξένου σώματος, συσσωρευμένων πηχτών εκκρίσεων συνεπεία κάποιας χρονίας ωτίτιδας ή ωτομύκωσης (υπερπολλαπλασιασμός μυκήτων στον έξω ακουστικό πόρο) ή την παρουσία κάποιας φλεγμονής του έξω ακουστικού πόρου (βλέπε η νόσος του κολυμβητή στο www.gelis.gr).

 

Ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καθαρισμού των αυτιών;

 

Κανείς τρόπος δεν είναι αποτελεσματικότερος από τον άλλο. Ανάλογα με την περίσταση ο ωτορινολαρυγγολόγος αποφασίζει, πρώτον για τον ασφαλέστερο τρόπο καθαρισμού και δεύτερον αν ο τρόπος αυτός είναι εφαρμόσιμος στον ασθενή που αντιμετωπίζει. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να καθαρίσει τα αυτιά με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους ή το συνδυασμό τους.  

 

Εφόσον το βύσμα είναι μικρό ή ημίρρευστο ή ρευστοποιημένο μπορεί να  αναρροφηθεί με ειδική αναρροφητική συσκευή.   Η μέθοδος αυτή είναι η  ταχύτερη αλλά μπορεί να μη καθαρίσει πλήρως τον έξω ακουστικό πόρο ή αν  το βύσμα είναι σφηνωμένο,  μερικές φορές, όσο ισχυρή και να είναι η  αναρροφητική δύναμη της συσκευής, δεν μπορεί να αποσπάσει το βύσμα.  

 

alt

Εικ.2. Εργαλεία απαραίτητα για την αφαίρεση βύσματος κυψελίδας ή ξένου σώματος από τον έξω ακουστικό πόρο.

 

Ρύγχη αναρροφήσεων Χειρουργικές λούπες (χειρουργικοί μεγεθυντικοί φακοί)
Εικ.3.  Ρύγχη αναρροφήσεων ποικίλης διαμέτρου, μιας χρήσεως που προσαρμόζονται σε στόμια έξω ακουστικών πόρων ατόμων κάθε ηλικίας για την αναρρόφηση ημίρρευστης και μαλακιάς κυψελίδας.  Τα Το ρύγχος χρειάζεται να προσαρμόζεται σε πολύ ισχυρή αναρρόφηση, διότι είναι πολύ σύνηθες να φράσει το στόμιο του ρύγους από το βύσμα και να είναι αδύνατη η περαιτέρω διαδικασία της αφαίρεσης του βύσματος και του καθαρισμού του αυτιού.   Εικ.4.  Η χρησιμοποίηση χειρουργικού μικροσκοπίου ή μεγεθυντικών φακών , που μεγεθύνουν τα αντικείμενα 4-10 φορές είναι απόλυτα αναγκαία, όταν καθαρίζει κανείς έξω ακουστικούς πόρους, διότι εξασφαλίζεται έτσι ευκρινής στερεοσκοπική όραση, που επιτρέπει την εκτέλεση λεπτών ατραυματικών κινήσεων..

 

   Αφαίρεση βύσματος κυψελίδας με άγκιστρο Μεταλλικό άγκιστρο αφαίρεσης βύσματος κυψελίδας
Εικ. 5.  Η αφαίρεση σκληρού βύσματος κυψελίδας έλκοντας προς τα έξω το άγκιστρο. Πολλές φορές είναι αδύνατη η εισαγωγή του αγκίστρου πίσω από το σκληρό βύσμα κυψελίδας, οπόταν    αν καρφωθεί το άγκιστρο πάνω στο βύσμα μπορεί να το τραβήξει προς τα έξω. Εικ. 6 Το μεταλλικό άγκιστρο αφαίρεσης βύσματος κυψελίδας πρέπει να το χειρίζεται κανείς με δεξιοτεχνία, ώστε κατά την προσπάθεια παγίδευσης και έλξης του βύσματος προς τα έξω να μη τραυματιστεί το δέρμα και ούτε να προκληθεί πόνος στον ασθενή. Η αφαίρεση βύσματος με άγκιστρο κυψελίδας γίνεται ανετότερα με τη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου

 

Αφαίρεση βύσματος κυψελίδας με μύλη κυρτού άκρου Μύλη αφαίρεσης βύσματος κυψελίδας με κυρτό άκρο
Εικ. 7. Αφαίρεση βύσματος κυψελίδας με μύλη που έχει κυρτό άκρο. Τα πολύ σκληρά βύσματα δεν επιτρέπουν τη διέλευση του κυρτού άκρου πίσω από το βύσμα. Συνήθως το κυρτό άκρο χρησιμεύει στην ελαφρά μετακίνηση του βύσματος ή στη θραύση του. Εικ. 8.Η μύλη με κυρτό άκρο μπορεί να είναι μεταλλική ή πλαστική και με διάμετρο του δακτυλίου του άκρου της λούπας που ποκίλει.  

 

Αφαίρεση βύσματος κυψελίδας με τη βοήθεια μεταλλικού βρόγχου alt
Εικ. 9. Τα μαλακότερα βύσματα μπορεί να εξαχθούν με τη βοήθεια μεταλλικού βρόγχου.  

 

Οι παραπάνω τεχνικές θεωρούνται οι ασφαλέστερες, αφού επιτρέπουν στον ωτορινολαρυγγολόγο να ελέγχει το πεδίο με γυμνό μάτι ή τις περισσότερες φορές με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Το τελευταίο δίδει πλήρη ορατότητα και έτσι μπορώντας να κάνει λεπτούς χειρισμούς ο γιατρός δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία στον ασθενή.

 

Εφόσον το βύσμα είναι ημίρρευστο ή ρευστό ή σε μικρή ποσότητα μπορεί να καθαριστεί με πλύσιμο των αυτιών, αφού βεβαιωθεί ο ωτορινολαρυγγολόγος ότι δεν υπάρχει ιστορικό παλαιάς ή πρόσφατης διάτρησης του τυμπάνου.

 

Πως γίνεται το πλύσιμο των αυτιών;

 

Εφόσον ο ωτορινολαρυγγολόγος έχει κρίνει ότι τα βύσματα μπορούν να αφαιρεθούν   με εκτόξευση πίδακα νερού, τότε χρησιμοποιεί   μια μεταλλική σύριγγα ή ειδικό εκτοξευτήρα τριών ταυτοχρόνως πιδάκων νερού και απομακρύνει το βύσμα.

 

Η μεταλλική σύριγγα είναι ένα κλασικό ΩΡΛ εργαλείο, περιέχει γύρω στα 20-30 ml χλιαρού νερού, το οποίο πρέπει να εκτοξεύεται,  έχοντας το ρύγχος της σύριγγας υπό κλίση που βλέπει στο έδαφος ή την οροφή του έξω ακουστικού πόρου.

Ποτέ δεν εκτοξεύεται το νερό της σύριγγας, έχοντας το ρύγχος κάθετο  προς την κάθετη πρόσθια επιφάνεια του βύσματος της κυψελίδας, διότι πρώτον η ισχυρή δύναμη εκτόξευσης του πίδακα του νερού, δεν μετακινεί το βύσμα και δεύτερον σε περίπτωση που το βύσμα είναι μαλακό ο πίδακας του νερού έχοντας μεγάλη ταχύτητα μπορεί να τραυματίσαει το τύμπανο ή να βλάψει τη σφύρα (οστάριο του μεσαίου αυτιού που έρχεται σε άμεση επαφή με το τύμπανο).

Σπανίως έχουν γίνει ανακοινώσεις ρήξης του τυμπάνου κατά την πλύση του έξω ακουστικού πόρου με νερό που εκτοξεύεται από σύριγγα.  

 

Πλύση του έξω ακουστικού πόρου
Εικ. 10.  Η πλύση του έξω ακουστικού πόρου με χλιαρό νερό μέσω σύριγγας επιβάλλεται να γίνεται με κατεύθυνση του πίδακα προς το κάτω ή άνω τοίχωμα του έξω ακουστικού πόρου. Η κατευθείαν βίαιη εκτόξευση του νερού στο βύσμα    ή μπορεί να ωθήσει το βύσμα προς τα πίσω, οπόταν    μπορεί να βλαφτεί το τύμπανο ή αν είναι μαλακό τοι βύσμα η στήλη του εκτοξευόμενου νερού μπορεί να τραυματίσει το τύμπανο.

Η εκτόξευση υπό κλίση της σύριγγας πρέπει να γίνεται προσεκτικά και χωρίς υπερβολική άσκηση πίεσης στο έμβολο της σύριγγας.

 

Το νερό της πλύσης επιβάλεται να  είναι χλιαρό, διότι ο ψυχρός διακλισμός του έξω ακουστικού πόρου και η επαφή του κρύου νερού με το τύμπανο μπορεί να προκαλέσει κρίση ιλίγγου.

 

Γιαυτό οι  πλύσεις των αυτιών πρέπει να γίνονται ή με τον ασθενή καθιστό σε εξεταστικό κρεβάτι, είτε καθιστό σε ΩΡΛ εξεταστική πολυθρόνα, η οποία εύκολα   μετατρέπεται σε κρεβάτι, στο οποίο ξαπλώνει ο ασθενής  μόλις πάθει την κρίση του ιλίγγου, ο οποίος παρέρχεται σύντομα.

Η πλύση των αυτιών έχει γίνει ασφαλέστερη με τη χρήση   χλιαρού νερού που εκτοξεύεται μέσω ειδικής συσκευής με ρύγχος,  από το οποίο εξέρχονται ταυτόχρονα τρείς τρεις πίδακες νερού.

 

Οι πίδακες αυτοί εκτοξεύονται με σταθερή πίεση, μέχρις ότου κενωθεί το δοχείο του χλιαρού νερού , στο οποίο είναι προσαρμοσμένο το ρύγχος με τα τρία στόμια. Οι εκτοξευόμενοι ταυτόχρονα τρεις  πίδακες νερού δεν συγκλίνουν και ποτέ δεν τραυματίζουν το τύμπανο. Με το σύστημα αυτό δεν είναι εύκολη η αφαίρεση ενός σκληρού και μεγάλου βύσματος. Απεναντίας μπορεί να αφαιρέσει με ευκολία ένα μικρότερο βύσμα που είναι σφηνωμένο σε στο βάθος του ακουστικού πόρου  και δεν είναι εύκολο να συλληφθεί ή να τραβηχτεί  προς τα έξω με ακίδα ή λούπα ή άγκιστρο ή αναρρόφηση.  

 

 Πλύση έξω ακουστιού πόρου του αυτιού με εκτοξευτήρα τριών πηδάκων
Εικ. 11. Εκτοξευτήρας χλιαρού νερού με ταυτόχρονη ατραυματική για το τύμπανο εκτόξευση τριών πιδάκων νερού με επαρκή πίεση ώστε να φέρει προς τα έξω μικρά και βαθειά βύσματα, μαλακά  ή ημίρρευστα βύσματα ή πηχτές εκκρίσεις του δέρματος του αυτιού και ενώ το τύμπανο είναι ακέραιο. Δεξιά η γεννήτρια εκτόξευσης του χλιαρού    νερού
Εκτόξευση τριών πηδάκων χλιαρού νερού για την πλύση του αυτιού
Εικ 12.  Η εκτόξευση του χλιαρού νερού από το ρύγχος    με τρεις πίδακες ασφαλούς πίεσης για το τύμπανο του υπό καθαρισμόν αυτιού.

 

 

Σύστημα πλύσης του αυτιού εκτόξευσης τριών πηδάκων
Εικ. 13. Διαγραμματική απεικόνιση της ασφαλούς ατραυματικής αφαίρεσης του βύσματος από τον έξω ακουστικό πόρο με τον εκτοξευτήρα τριών πιδάκων χλιαρού νερού.

 

 

Πλύση του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού με εκτοξευτήρα τριών πηδάκων νερού
Εικ. 14. Διαγραμματική αναπαράσταση της πορείας των τριών πιδάκων χλιαρού νερού που εκτοξεύονται ταυτόχρονα από τον εκτοξευτήρα με ρύγχος εκτόξευσης τριών πιδάκων.

Τι προληπτικά μέτρα μπορεί να εφαρμόσει κανείς;

 

Ο καθαρισμός των αυτιών από βύσμα κυψελίδας ανακουφίζει τον ασθενή και αμέσως του δημιουργεί ευεξία. Το άτομο που έχει ιστορικό υποτροπής συσσώρευσης βυσμάτων στα αυτιά του γνωρίζει πότε θα επισκεφτεί έγκαιρα τον ωτορινολαρυγγολόγο του. Τα αυτιά που καθαρίζονταιν ή πλένονται και έχουν αναπτύξει δερματικό ερεθισμό από τους χειρισμούς είναι επιρρεπή να αναπτύξουν εξωτερική ωτίτιδα.

 

Αυτή η φλεγμονή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να συνοδεύεται από εντονότατο πόνο, οίδημα και ταλαιπωρία του πάσχοντος για 5-7 ημέρες. Αν κάποιο άτομο που έχει καθαρίσει ή πλύνει τα αυτιά του αρχίσει να πονάει και να αισθάνεται δυσφορία στο αυτί που καθάρισε επιβάλλεται να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ωτορινολαρυγγολόγο του.

alt

 

Το Gkelotic σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 10,14 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή μέσω του e-shop της pharmagel.gr

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Copyright: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2024 06:47)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.