Get Adobe Flash player

Γιατί τα βαρήκοα άτομα ακόμη διστάζουν να βάλουν ακουστικό βαρηκοΐας;©

Οι σημερινοί άνθρωποι εξ αιτίας της πολυπλοκότητας της επαγγελματικής και

alt
alt
alt
 Γκόλας Ευάγγελος, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος ΥΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Ακοολογία, ΩΡΛ ενδοσκοπήσεις, Συμπληρωματική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική

Καλιάφα Σπ. 1Α
Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

+30 26510 49006
+30 6936 349 006
info@egolas.gr  www.egolas.gr

alt
 Μπατζακάκης Δημήτριος Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος

Παναγίας Προυσσιώτισσας 4, Καρπενήσι, 36100, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 2237080046, 6936820582

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Βαρηκοΐα, εφαρμογές ακουστικών βαρηκοίας, Ιατρική Διατροφολογία, ΩΡΛ ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική

alt
 Ευθυμία Κοσσόβα Ακοοπροθετιστρια (Ηearing Aid Acoustician, Hoererakustiker)

Eεξειδικευμένη στην εφαρμογή ακουστικών Βαρηκοΐας σε άτομα κάθε ηλικίας  

Διευθύντρια του γραφείου ‘‘ Ziemens Ακουστικά Βαρηκοΐας’’, Λάρισας

Κύπρου 21, 1ος Όροφος, Λάρισα, τηλ. 2413008961, 6936820583,  kosovaefi@yahoo.com 

alt
 Πάγκαλος Άρης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Πρόεδρος της Ελλήνικής Εταιρείας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών

Ηρώων πολυτεχνείου 8, Αγ. Νικόλαος Λασιθίου Κρήτης.     Τηλ. 284 108 9102, 697 331 7033

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεγία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική 

arismd@otenet.gr

της κοινωνικής τους ζωής έχουν συνειδητοποιήσει ότι ακόμη και η ελαφρά απώλεια της ακοής τους,   τούς κάνει δυσλειτουργικούς, καθώς επιτείνεται το έντονο καθημερινό άγχος τους, όταν δεν τους ικανοποιεί απόλυτα η ακοή τους. 

 

Παρά την υψηλή εξάπλωση της της βαρηκοίας που σχετίζεται με την πάροδο της ηλικίας (πρεσβυακοία) υπάρχει ένα ανεξήγητα χαμηλό επίπεδο αποδοχής και χρήσης των ακουστικών βαρηκοίας, ενώ είναι αποδεδειγμένη, χωρίς αμφισβήτηση, ότι τα ακουστικά βαρηκοίας βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των βαρηκόων ατόμων [1].

 

Η ακουστική ικανότητα είναι αναπόσπαστη με την επιτυχή επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

 

Δεν αισθάνεται κανείς ασφαλής στην τηλεφωνική συνεννόηση, αν δεν διακρίνει τι του λένε.

 

Δεν είναι δυνατόν να δοθεί μια συνέντευξη και να βγαίνουν συμπεράσματα από τα συμφραζόμενα των ομιλητών, αφού δεν έγιναν κατανοητές οι λεπτομέρειες της συζήτησης.

 

Δεν είναι δυνατόν να απολαύσει κανείς ένα κονσέρτο μουσικής αν δεν ακούει ορισμένες συχνότητες ήχου ή τόνους.

 

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη αν κάποιος χάσει την ικανότητα να ακούει τους απαλούς τόνους ή τους ήχους των συμφώνων. Σ΄αυτή την περίπτωση χάνει την ικανοποίηση μιας συζήτησης και αυτό οδηγεί στη διακοπή της αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους άλλους.

 

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο τι του λένε και ταυτόχρονα να κάνει αποτελεσματικές σκέψεις και να δίδει λύσεις σε προβλήματα, που απαιτούν ιδιαίτερη συγκέντρωση και προσοχή.

 

Αυτή η διαρκής συγκέντρωση στο να προσπαθείς να καταλάβεις το τι λέει ο συνομιλητής σου είναι και το πρώτο σημάδι ότι έχει αρχίσει να ελαττώνεται η ακοή.

 

Στο παρελθόν η χρησιμοποίηση ακουστικού βαρηκοΐας θεωρείτο από πολλά άτομα ως στίγμα σωματικής ανεπάρκειας ή   αναπηρίας.

 

Σήμερα αυτή η προκατάληψη έπαψε να ισχύει διότι το ακουστικό βαρηκοΐας είναι αόρατο και πολύ αποτελεσματικό και εφαρμόζεται ακόμη και στις ήπιες και μέτριες βαρηκοΐες.  

 

Η σύγχρονη νανοτεχνολογία συνέβαλλε στη δημιουργία ακουστικών, που ο χρήστης τους μπορεί να τα τοποθετήσει εύκολα μέσα στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού του χωρίς δυσκολία και επιπλέον το ακουστικό δεν σφυρίζει ή κάνει παράσιτα.  

 

Βεβαίως το ακουστικό βαρηκοΐας ποτέ δεν αντικαθιστά το φυσιολογικό αυτί, διότι υπάρχουν πολλών ειδών και διαβαθμίσεων βαρηκοΐας που η κάθε μία θέλει το δικό της ακουστικό.

 

Χωρίς αμφιβολία   βαρήκοο άτομο τις περισσότερες φορές καλύπτει τις ανάγκες του με τη χρήση του ακουστικού.

 

Όσοι έχουν αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα  και έτυχε να έχουν ενημερωθεί για τις δυνατότητες εφαρμογής σύγχρονου ψηφιακού ακουστικού και στα δύο αυτιά, αυτοί είναι και οι πλέον ικανοποιημένοι από τη χρήση τους.

Πως μπορεί να πείσει κανείς ένα μέλος της οικογενείας του να φορέσει ακουστικό βαρηκοΐας;

Του θυμίζει ότι πλησιάζει η ημερομηνία της ετήσιας ωτορινολαρυγγολογικής του εξέτασης.

 

Αν οδηγεί αυτοκίνητο και είναι υπερήλικο άτομο χρειάζεται κάθε δύο έτη να ανανεώνει το δίπλωμα οδηγού αυτοκινήτου, που περιλαμβάνει την υποχρεωτική εξέταση της ακουστικής ικανότητας.

 

Του εξηγεί τους κινδύνους της αναβολής ή της αποφυγής της ακοολογικής εξέτασης.

 

Οι συγγενείς είναι πάντοτε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις και ενστάσεις του βαρήκοου ατόμου

 

Εξηγήστε τους ότι δεν είναι τα μόνα άτομα στην κοινωνία μας με μειωμένη ακουστική ικανότητα.

 

Τα άτομα με βαρηκοΐα δεν αφήνονται μόνα τους να επισκεφτούν τον ωτορινολαρυγγολόγο και το γραφείο εφαρμογής ακουστικού βαρηκοΐας.

 

Το άτομο με βαρηκοΐα πρέπει με τρυφερό τρόπο να παροτρύνεται να ερευνήσει και να αποκαταστήσει την ακουστική του ικανότητα από όλα τα μέλη της οικογενείας του, χωρίς να το προσβάλλουν ή να το υποτιμούν.

 

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πείσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ενδιαφερθεί για την αποτελεσματική αποκατάσταση της ακοής του, επικοινωνήστε με τον ωτορινολαρυγγολόγο σας και συμβουλευτείτε τον , πώς να χειριστείτε το βαρήκοο άτομο.

Ποια άτομα είναι υποψήφια για να χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας; 

Ο ή η ιδεώδης υποψήφιος ή υποψήφια να εφαρμόσει και να χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ζωή ακουστικά βαρηκοΐας είναι το άτομο με μικρή έως μέτρια αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα, η οποία επηρεάζει την ικανότητά του να επικοινωνεί με τους άλλους.

 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και απολύτως ανεκτά από άτομα με μικρή έως μέτρια αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα.

Πως μπορεί κανείς να πείσει κάποιο βαρήκοο άτομο να χρησιμοποιεί ακουστικά βαρηκοΐας;

Η ύπαρξη βαρηκοΐας επιβεβαιώνεται με την ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και τη λήψη ακοογραφήματος. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να έχει εξοπλιστεί με κάποιο δοκιμαστικό ακουστικό βαρηκοΐας, το οποίο το εφαρμόζει στο πάσχον αυτί του ασθενούς και αξιολογεί την αντίδρασή του [2].

Συνήθως το βαρήκοο άτομο εντυπωσιάζεται με την άμεση αποκατάσταση της ακουστικής του ικανότητας και προετοιμάζεται έτσι ψυχολογικά να επισκεφτεί ένα ακοοπροθετιστικό γραφείο.

Εκεί ο εξειδικευμένος τεχνικός επιδεικνύει αφενός τα υπάρχοντα είδη και μορφές ακουστικών βαρηκοΐας και αφετέρου βάσει του ακοογραφήματος επιλέγει το κατάλληλο για τον ασθενή ακουστικό, του το δοκιμάζει και μελετά τις αντιδράσεις του.

Ο ακοοπροθετιστής πρέπει να είναι εξαιρετικά υπομονετικός και ευπροσήγορος με άριστη ικανότητα να ακούει προσεκτικά τον ασθενή.

Ο ακοοπροθετιστής αφήνει τον ασθενή να κατευθύνει τη συζήτηση και απαντάει προσεκτικά σε κάθε ερώτημα ή απορία του ασθενούς.

Είναι πολύ σημαντική η επίδειξη εικόνων, αλλά και των διαφόρων ακουστικών που έχει διαθέσιμα ο ακοοπροθετιστής.

Είναι πολύ χρήσιμο, ο ακοοπροθετιστής, όταν κλίνει το ραντεβού με τον άρρωστο, να τον παρακαλεί κατά την επίσκεψή του στο ακοοπροθετιστικό εργαστήριο να συνοδεύεται από κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

Τόσον ο ωτορινολαρυγγολόγος, όσο και ο ακοοπροθετιστής  συμπεριφέρονται συμπονετικά και με τρυφερότητα. Εξηγούν στον ασθενή πόσο σημαντικό είναι για αγαπημένα τους πρόσωπα να επικοινωνούν μαζί τους και αποφεύγουν να χρησιμοποιούν απειλές ή να δημιουργούν ενοχές στους ασθενείς.

Ενημερώνεται το βαρήκοο άτομο ότι η χρησιμοποίηση των ακουστικών βαρηκοΐας σχετίζεται με βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών Γνωσιακή κατάσταση, μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης, ικανότητα λήψης αποφάσεων, κλπ), ανεξάρτητα από την πιθανή κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη, που μπορεί να υπάρχουν στα βαρήκοα άτομα [2].

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν τέσσερις μήνες για να συνηθίσει κανείς τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας και να αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος από αυτά.

Το άτομο που θα χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας  θα παρατηρήσει μικρές αλλαγές  από την πρώτη στιγμή χρήσης των ακουστικών και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον χρήστη.

Είναι σημαντική η συχνή επικοινωνία του χρήστη τοων ακουστικών βαρήκοας με τον ακοοπροθετιστή ή τον ωτορινολαρυγγολόγο του [3].

Πως μπορεί να ενθαρρύνει ο ωτορινολαρυγγολόγος και ο ακοοπροθετιστής ένα ηλικιωμένο άτομο με βαρηκοΐα, ότι δεν θα χάσει τελείως την ακοή του;

Τα ηλικιωμένα άτομα  με την πάροδο της ηλικίας παύουν να απορροφούν τον ψευδάργυρο των τροφίμων, από το έντερό τους. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ακουστικού νεύρου.

 

Εξ άλλου έχει αποδειχτεί εργαστηριακά ότι τόσον ο κοχλίας όσο και η αίθουσα στο εσωτερικό αυτί περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, από οποιοδήποτε άλλο όργανο του ανθρωπίνου σώματος.

 

Η έλλειψη του ψευδαργύρου μπορεί να αποδειχτεί με εργαστηριακή εξέταση αίματος. Έχει βρεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου  σε άτομα με οριακή έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να βελτιώσουν τη νευραισθητήρια βαρηκοΐα τους και τις εμβοές που τη συνοδεύουν, στο ένα τρίτο αυτών των ατόμων.

 

Πιστεύεται ότι η έλλειψη ψευδαργύρου  είναι μια από τις αιτίες της βαρηκοΐας. Η αναγνώριση και αποκατάσταση αυτής έλλειψης ψευδαργύρου  μπορεί να ανακόψει αυτή την προοδευτικά εξελισσόμενη απώλεια της ακοής [4].

 

Η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος. Η απορροφητικότητα του πικολινικού ψευδαργύρου ενισχύεται όταν χορηγείται ταυτόχρονα με βιταμίνη C.

 

To συμπλήρωμα διατροφής Zincobell περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10 mg πικολινικού ψευδαργύρου και 112 mg βιταμίνης C.

Συνεπώς υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης του ηθικού των ηλικιωμένων βαρήκοων ατόμων, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τα ίδια για την τελική τους απόφαση να εφαρμόσουν στα αυτιά τους κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας.

alt

Bιβλιογραφική τεκμηρίωση

1. Gallagher NE, Woodside JV. Factors Affecting Hearing Aid Adoption and Use: A Qualitative Study. J Am Acad Audiol. 2018 Apr;29(4):300-312. 

2. Dawes P, Emsley R, Cruickshanks KJ, Moore DR, Fortnum H, Edmondson-Jones M, McCormack A, Munro KJ. Hearing loss and cognition: the role of hearing AIDS, social isolation and depression. PLoS One. 2015 Mar 11;10(3):e0119616. 

3.Schuster-Bruce J, Gosnell E.Conventional  Hearing  Aid  Indications  And Selection. 2020 Dec 24. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.PMID: 33620789 

4.Shambaugh GE Jr. Zinc: the neglected nutrient. Am J Otol. 1989 Mar;10(2):156-60.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2024 20:55)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.