Get Adobe Flash player

ΜΟΝΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

Untitled Document

ΜΟΝΑΔΑ  ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

 

ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση των  Αλλεργικών και μη αλλεργικών παθήσεων της μύτηςκαι του ροχαλητού

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, Τηλ.2741026631, 6944280764, e-mail:pharmage@tellas.gr

www.gelis.gr, www.orlpedia.gr, www.allergopedia.gr, www.pharmagel.gr, www.gkelanto.gr

ΜΟΝΑΔΑ  ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

Διευθυντής: Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

ΕΔΡΑ: Δαμασκηνού 46, ΚΌΡΙΝΘΟΣ, 20100. Τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@tellas.gr

 

   Η μονάδα έρευνας και θεραπείας του ροχαλητού διευθύνεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ Δημήτριο Ν. Γκέλη μετεκπαιδευμένο στη διάγνωση και θεραπεία του ροχαλητού και των απνοιών κατά τον ύπνο, στην Ulm της Γερμανίας.

Με σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, στο ιατρείο του ροχαλητού διαγιγνώσκονται τα αίτια του ροχαλητού, τα οποία κατά κανόνα είναι Ωτορινολαρυγγολογικά (π.χ. σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, διαταραχές της ρινικής βαλβίδας, υπερτροφία των ρινικών κογχών, αλλεργική ρινίτιδα, μεγάλη σταφυλή, μεγάλη μαλθακή υπερώα, υπερτροφικές κάθετες πτυχές του βλεννογόνου του φάρυγγα, υπερτροφικές αμυγδαλές, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά, διάφοροι όγκοι του ρινοφάρυγγα κλπ.).

 Ελέγχεται ο ασθενής επίσης αν πάσχει από απλό, αθώο ροχαλητό ή παθολογικό ροχαλητό, που συνοδεύεται από κρίσεις άπνοιας κατά τον ύπνο. Αν από το ιστρικό και την κλινική εξέταση γίνει αντιληπτό ότι ο ασθενής παρουσιάζει παθολογικό ροχαλιτό και άπνοιες στον ύπνο, τότε  γίνεται έρευνα με φορητή πολυυπνογραφία. Αυτό σημαίνει ότι καθοδηγείται πως θα χρησιμοποιήσει μια φορητή συκευή κατά τη διάρκεια του ύπνου στο υπνοδωμάτι του, στην κατοικία του. Την επομένη ο ασθενής επιστρέφει στη μονάδα τη συσκευή και ανάλογα με τα ευρήματα προγραμματίζεται η μέθοδος με την οποία θα θεραπευτεί ή θα αντιμετωπιστεί το ροχαλητό.

 

   Συνήθως τα άτομα που ροχαλίζουν είναι παχύσαρκα και με κοντό λαιμό. Αφού αποκλειστεί η παρουσία υποθυρεοειδισμού, σ’αυτές τις περιπτώσεις ο πάσχων τίθεται υπό κατάλληλο ειδικό διαιτολόγιο, ώστε με ιατρικό τρόπο να απολέσει βάρος, πράγμα που αυτομάτως του θεραπεύει το ροχαλητό σε αρκετές περιπτώσεις.

Αν κριθεί σκόπιμη κάποια διορθωτική χειρουργική επέμβαση στο ΩΡΛ σύστημα καθοδηγείται ο ασθενής πως, με ασφαλή τρόπο θα κάνει αυτή την επέμβαση. Αν ο ασθενής πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα του γίνονται δερματικές δοκιμασίες ή εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης της αλλεργίας του και καθοδηγείται πώς να ανακουφίζει την αλλεργική του ρινίτιδα με σύγχρονα αντιαλλεργικά φάρμακα ή πώς να την θεραπεύσει ριζικά με απευαισθητοποίηση,  με τον ασφαλέστερο τρόπο, χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα αλλεργιογόνων υπό μορφή υπογλωσσίων σταγόνων.

   Στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς πάσχουν από αθώο, αλλά ροχαλητό που ενοχλεί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν προτείνονται εσπευσμένως χειρουργικές θεραπείες, αλλά εφαρμόζονται ασφαλείς συντηρητικές θεραπείες. Π.χ συνιστάται στον ασθενή να κοιμάται σε πλαγία θέση, να χάσει βάρος, αν είναι υπέρβαρος και να κάνει, πριν από τον μεσημεριανό και το βραδινό ύπνο, γαργάρες με διάλυμα συμπυκνωμένων αιθέριων ελαίων Rochalitex.

 Κατά κανόνατο Rochalitex ανακουφίζει ή θεραπεύει το αθώο ροχαλητό. Αν ένα ροχαλητό δεν υποχωρεί καθόλου με τη χρήση του Rochalitex, τούτο σημαίνει ότι ο ασθενής πάσχει από παθολογικό ροχαλητό και πρέπει να κάνει οπωσδήποτε πολυυπνογραφία προκειμένου να αναζητηθεί η παρουσία απνοιών κατά τον ύπνο. Μετά τη μελέτη αυτή, στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια βάρους και κάποια χειρουργική επέμβαση που θα υποδειξει ο ΩΡΛ και γίνεται στη μαλακή υπερώα και τη σταφυλή με νυστέρι ή ακτίνες Λέιζερ θεραπεύουν το ροχαλητό.

Βεβαίως πριν από οποιαδήποτε επέμβαση έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει κάποιο ανατομικό εμπόδιο (π.χ. κάποιος καλοήθης ή κακοήθης όγκος) η παρουσία κάποιου τύπου ρινίτιδας , που επηρεάζει τη ρινική λειτουργία.Τέλος, αν κριθεί ότι το ροχαλητό δεν μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργικό τρόπο ή αν η χειρουργική θεραπεία αποτύχει, τότε συνιστάται στον ασθενή η χρησιμοποίηση ειδικής συσκευής κατά τη διάρκεια του ύπνου του, με την οποία του χορηγείται, μέσο ειδικής προσωπίδας, από τη μύτη ή το στόμα, φυσικός αέρας, υπό συνεχή πίεση (CPAP). Αν κριθεί αναγκαία η χρήση αυτής της συσκευής, ο ασθενής θα πρέπει να την χρησιμοποιεί εφ’ορου ζωής.

3Δες περισσότερα στοιχεία πάνω στο : [ροχαλητό] | [Rochalitex]

 

   Οι έρευνες στηΜΟΝΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ έδειξαν ότι, όσο πιο νωρίς διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται το ροχαλητό, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταπέσει σε παθολογικό ροχαλητό και να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς με τις επιπλοκές που δημιουργεί. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιπλοκές του ροχαλητού και την αντιμετώπισή του μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη: ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ, (επιστημονικές εκδόσεις ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ)

 

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.