ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Κόκκινο κρασί και καρκινοπροστασία Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Συμπληρωματική και Προληπτική Ιατρική και την Προληπτική Ογκολογία
|
Κόκκινο κρασί και καρκινοπροστασία (Η αντικαρκινική δράση των πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη, μυρικετίνη, κλπ) του κόκκινου κρασιού)© Υπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, Oι συμβατικές θεραπείες του καρκίνου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συχνότητας αιτία θανάτου παγκοσμίως , έχουν σοβαρές παρενέργειες και στην καλύτερη περίπτωση να επεκτείνουν τη ζωή των ασθενών για λίγα χρόνια. Η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης του καρκίνου αποτελεί παράγοντα υψηλής προτεραιότητας για κάθε ερευνητή και τους γιατρούς των βασικών και των κλινικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένα φυσικά προϊόντα έχουν θεωρηθεί ως μια σημαντική πηγή καρκινικής χημειοπροφύλαξης. Το κόκκινο κρασί περιέχει μια ευρεία σειρά από πολυφαινολικά συστατικά που έχουν δείξει ότι μπλοκάρουν την καρκινογένεση και ανακόπτουν την ανάπτυξη όγκων σε ολόκληρα τα ζώα ή σε καλλιέργειες κυττάρων τροποποιώντας τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων ή την έκφραση ειδικών γονιδίων, χωρίς παρενέργειες [1].
Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού, που περιέχουν ποικίλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή και τα στιλβένια έχουν ενταχθεί στη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου, καθώς προάγουν την ανθρώπινη υγεία χωρίς παρενέργειες [1].
Τα οιστρογόνα προάγουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Η αρωματάση είναι το ένζυμο που μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Στους όγκους η έκφραση της αρωματάσης απορρυθμίζεται σε σύγκριση με του περιβάλλοντες τον όγκο υγιείς ιστούς[5] Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού είναι ισχυροί αναστολείς της αρωματάσης (ένζυμο της οικογενείας του κυτοχρώματος P450), υποδηλώνοντας μια πιθανή θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αφού η αρωματάση παίζει σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση του καρκίνου του μαστού [2, 3]. Η χορήγηση ρεσβερατρόλης σε φαρμακευτική δόση αναστέλλει τη δράση της αρωματάσης, τόσο σε επίπεδο ενζύμου, όσο και σε επίπεδο mRNA [4]. Η παλιά υπόθεση ότι το κόκκινο κρασί έχει ισχυρότερη αντικαρκινική δραστηριότητα από το λευκό κρασί επιβεβαιώθηκε από τη διαφορά που έχουν τα δύο κρασιά στην αναστολή της δραστηριότητας της αρωματάσης.
Η ρεσβερατρόλη, που είναι το κύριο συστατικό των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού έχει μελετηθεί εκτεταμένα για την χημειοπροφυλακτική δραστηριότητά της, που υπεισέρχεται στα πολλαπλά στάδια της καρκινογένεσης [6]. Παρά τούτο καρκινοκατασταλτικές ιδιότητες δεν έχει μόνο η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, αλλά και άλλα συστατικά του [7]. Στο κόκκινο κρασί εκτός από τη ρεσβερατρόλη υπάρχουν και φλαβονόλες σε συγκεντρώσεις 30 φορές υψηλότερες από τη ρεσβερατρόλη. Οι σημαντικότερες φλαβονόλες του κόκκινου κρασιού είναι η μυρικετίνηκαι η κερκετίνη (quercetin ) [8]. Η μυρικετίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και καρκινοκατασταλτική δράση [1, 9].
Η μυρικετίνη ασκεί ισχυρή αντικαρκινική χημειοπροστατευτική δραστηριότητα με δύο μηχανισμούς: 1. Στοχεύοντας τη ΜΕΚ σηματοδότηση (mitogen-activated protein kinase kinase και 2. Μέσω αναστολής της έκφρασης της COX-2, που μπλοκάρει τη δραστηριότητα του NF-κB. T [10, 11].
Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού και τα κλάσματά τους καθυστερούν το ξεκίνημα ενός όγκου σε διαγονιδιακά ποντίκια*, ανακόπτουν την καρκινογένεση του εντέρου που προκαλείται με αζοξυμεθάνιο, τροποποιώντας τη γονιδιακή έκφραση, αναστέλλουν τον επιδερμικό παράγοντα ανάπτυξης, που προκαλείται από πολλαπλασιασμό μετασχηματισμένων επιθηλιακών κυττάρων του κόλου, μέσω τροποποίησης της ενεργοποίησης των πρωτεϊνικών κινασών που ενεργοποιούνται από μιτωγόνα και επιδεικνύουν εκλεκτική κυτταροτοξικότητα κατά των καρκινικών κυττάρων του μαστού MCF-7 [12] .
Το κόκκινο κρασί και τα εκχυλίσματα του κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμπληρώματα διατροφής για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού [13]. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι μεν συγκλονιστικές, αλλά έχουν κινητοποιήσει τη διεθνή ιατρική κοινότητα και γίνονται εκτεταμένες έρευνες, τόσο στα εργαστήρια, όσο και σε κλινικό επίπεδο τις χημειοπροστατευτικές, καρκι-νοανασταλτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες δραστηριότητες των εκχυλισμάτων και των κλασμάτων των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού.
*Διαγονιδιακό (transgenic) ποντίκι είναι αυτό που περιέχει ένα διαγονίδιο (transgene). Διαγονίδιο είναι γονίδιο ή κλάσμα DNA ενός οργανισμού, το οποίο έχει ενσωματωθεί σταθερά στο γονιδίωμα ενός άλλου ζώου.
Βιβλιογραφία 1. He S, Sun C, Pan Y. Red wine polyphenols for cancer prevention. Int J Mol Sci. 2008 May;9(5):842-53. Epub 2008 May 20. 2. Neves MA, Dinis TC, Colombo G, Sá e Melo ML. Combining computational and biochemical studies for a rationale on the anti-aromatase activity of natural polyphenolsChemMedChem. 2007 Dec;2(12):1750-62. 3. Zhao X, Li L, Wang Z. Chemoprevention of breast cancer: current status and future prospects. Front Biosci. 2006 Sep 1;11:2249-56. 4. Wang Y, Lee KW, Chan FL, Chen S, Leung LK. The red wine polyphenol resveratrol displays bilevel inhibition on aromatase in breast cancer cells. Toxicol Sci. 2006 Jul;92(1):71-7. Epub 2006 Apr 11. 5. Eng ET, Williams D, Mandava U, Kirma N, Tekmal RR, Chen S. Suppression of aromatase (estrogen synthetase) by red wine phytochemicals. Breast Cancer Res Treat. 2001 May;67(2):133-46. 6. Goswami SK, Das DK. Resveratrol and chemoprevention. Cancer Lett. 2009 Oct 18;284(1):1-6. Epub 2009 Mar 3. 7. Schlachterman A, Valle F, Wall KM, Azios NG, Castillo L, Morell L, Washington AV, Cubano LA, Dharmawardhane SF. Combined resveratrol, quercetin, and catechin treatment reduces breast tumor growth in a nude mouse model. Transl Oncol. 2008 Mar;1(1):19-27. 8. Haleagrahara N, Radhakrishnan A, Lee N, Kumar P. Flavonoid quercetin protects against swimming stress-induced changes in oxidative biomarkers in the hypothalamus of rats. Eur J Pharmacol. 2009 Sep 8. 9. Jung SK, Lee KW, Byun S, Kang NJ, Lim SH, Heo YS, Bode AM, Bowden GT, Lee HJ, Dong Z. Myricetin suppresses UVB-induced skin cancer by targeting Fyn. Cancer Res. 2008 Jul 15;68(14):6021-9. 10. Shih YW, Wu PF, Lee YC, Shi MD, Chiang TA. Myricetin suppresses invasion and migration of human lung adenocarcinoma A549 cells: possible mediation by blocking the ERK signaling pathway. J Agric Food Chem. 2009 May 13;57(9):3490-9. 11. Jung SK, Lee KW, Byun S, Kang NJ, Lim SH, Heo YS, Bode AM, Bowden GT, Lee HJ, Dong Z. Myricetin suppresses UVB-induced skin cancer by targeting Fyn. Cancer Res. 2008 Jul 15;68(14):6021-9. 12. Dolara P, Luceri C, De Filippo C, Femia AP, Giovannelli L, Caderni G, Cecchini C, Silvi S, Orpianesi C, Cresci A. Red wine polyphenols influence carcinogenesis, intestinal microflora, oxidative damage and gene expression profiles of colonic mucosa in F344 rats. Mutat Res. 2005 Dec 11;591(1-2):237-46. Epub 2005 Nov 15. 13. Eng ET, Williams D, Mandava U, Kirma N, Tekmal RR, Chen S. Anti-aromatase chemicals in red wine. Ann N Y Acad Sci. 2002 Jun;963:239-46.
|
|
Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 10:00)