Get Adobe Flash player

Να γιατί ευεργετείς την υγεία σου, όταν τηλεφωνείς στους γονείς σου©

Ο άνθρωπος για να επιβιώσει χρειάζεται τρία βασικά πράγματα. Φαγητό, οξυγόνο και σχέσεις. Καθώς περνούν τα χρόνια καταλαβαίνει ότι ορισμένες από τις  σχέσεις του πρέπει να έχουν προτεραιότητα, ενώ άλλες ή τις εγκαταλείπει ή τις τοποθετεί σε δευτερεύουσα θέση. Για τους Έλληνες οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πανίσχυροι συναισθηματική κρίκοι επιβίωσης.

alt

Παρά τούτο μερικοί απ΄εμάς ξαφνικά κόβουν τους  δεσμούς με τους ενήλικους συγγενείς τους.

Άλλοι σταματούν να τηλεφωνούν συχνά στους γονείς τους ή τα αδέλφια τους.

Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το να αποκόβεται κάποιος από τους συγγενείς του και ιδιαίτερα από τους γονείς του μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των γονέων  του, αλλά και των ιδίων.

Σε μια μελέτη που έγινε στο Τμήμα Γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,  Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ  σε 1600 ηλικιωμένα άτομα (μέσης ηλικίας 71 ετών) επί 6 συνεχή έτη ερευνήθηκαν και αξιολογήθηκαν η μοναξιά, η λειτουργική ικανότητα και οι θάνατοι των ηλικιωμένων [1].

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 23% των ενηλίκων που ζούσαν μονοι πέθαναν εντός έξι ετών, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα απεβίωσε μόνο το 14% των ενηλίκων που είχαν επαρκή επίπεδα συντροφιάς.

Βρέθηκε επίσης ότι το 43% των ατόμων άνω των 60 ετών αισθάνεται απομονωμένα.

Από μοναξιά υποφέρουν στο ίδιο περίπου ποσοστό οι άνδρες και οι γυναίκες, αν και οι γυναίκες μειονεκτούν, όσον αφορά τη διευθέτηση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους και στα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας [2].

Η μοναξιά έχει συνδεθεί έντονα με την κατάθλιψη και μπορεί να αποτελέσει έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου πρόκλησης κατάθλιψης.

Επιπλέον, η μοναξιά φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής υγείας, συμβάλλοντας στην πρόκληση υπέρτασης, διαταραχών του ύπνου. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και διανοητική εξασθένιση [3].

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά  έχουν σχετιστεί με ελάττωση της ταχύτητας του βηματισμού και αύξηση των δυσκολιών της αυτοεξυπηρέτησης [4].

 alt

Παρά τούτο στους άνδρες υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Συμπέρασμα: Η μοναξιά  αποτελεί σοβαρή αιτία που κάνει τα ηλικιωμένα άτομα να υποφέρουν  και μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές διαταραχές και καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, η διανοητική εξασθένιση και έκπτωση, ακόμη δε και την πρόκληση καρδιοκυκλοφορικής νόσου [1].

Οι εργασιακές και επιβιωτικές ανάγκες, η προσκόλληση στην ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών και οι ποικίλες άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις κάνουν το σύγχρονο άνθρωπο να ξεκόβει από τους γονείς του. Όμως αν θέλεις να διατηρηθεί η δική σου υγεία και των γονέων σου, βρες χρόνο να τους τηλεφωνήσεις. Αυτό το συναισθηματικό κέρασμα τους προστατεύει από διάφορες αρρώστιες και παρατείνει τη ζωή τους. Μη σταματάς να αυξάνεις συχνά τις συναισθηματικές καταθέσεις σου στο κοινό ταμιευτήριο της αγάπης που έχεις με τους γονείς σου.

Λοιπόν τι περιμένεις; Αν έχεις γονείς τηλεφώνησέ τους αμέσως τώρα.

alt

 

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Perissinotto CMStijacic Cenzer ICovinsky KE. Loneliness in older persons: a predictor of functional decline and death. Arch Intern Med. 2012 Jul 23;172(14):1078-83. doi: 10.1001/archinternmed.2012.1993.

2.Zebhauser AHofmann-Xu LBaumert JHäfner SLacruz MEEmeny RTDöring AGrill EHuber DPeters ALadwig KH. How much does it hurt to be lonely? Mental and physical differences between older men and women in the KORA-Age Study. Int J Geriatr Psychiatry. 2014 Mar;29(3):245-52. doi: 10.1002/gps.3998. Epub 2013 Jun 27.

3.Luanaigh COLawlor BA. Loneliness and the health of older people. Int J Geriatr Psychiatry. 2008 Dec;23(12):1213-21. doi: 10.1002/gps.2054.

4.Shankar AMcMunn ADemakakos PHamer MSteptoe A. Social isolation and loneliness: Prospective associations with functional status in older adults. Health Psychol. 2017 Feb;36(2):179-187. doi: 10.1037/hea0000437. Epub 2016 Oct 27.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2024 11:29)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.