Get Adobe Flash player

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της έγκαιρης χρήσης των ακουστικών βαρηκοίας©

Το άτομο με μικρή έως μέτρια βαρηκοΐα αντιλαμβάνεται σταδιακά το πρόβλημα της απώλειας της ακουστικής του ικανότητας . Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στη σταδιακή απώλεια της υγιούς αυτοπεποίθησης.

 alt
alt
alt

Κατσιμπρής Πέτρος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Λεωφόρος Ηρακλειδών 4, Ρόδος, 851 01, Ιαλυσός, Ρόδος Δωδεκανήσου
224196214, 6976591543

katsimpis@gmail.com

alt
Λυτρίδης Κωνσταντίνος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Δημάρχου Ανδρεαδάκη Ιωάννη 20, Λιβαδειά, 32131, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, 2261027571
alt
Ραχωβίτσας Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελητής A', ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη 
alt

Βερβελίδης Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος,

40 Εκκλησιών 4, Αστικός Συνοικισμός (Ξάνθη), 671 33 2541064000, 6944299992

dvervelidis@hotmail.gr

alt
Γρούτσος Χρήστος, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος Καποδιστρίου 14, Άγιος Κωνσταντίνος (Τρίκαλα), 421 31,         2431039877, 6944845038, groutsos@yahoo.gr

Η απώλεια της αυτοπεποίθησης οδηγεί σε ατομικό και κοινωνικό μαρασμό. Γιαυτό έγκαιρα ο καθένας πρέπει να κάνει ακοολογικό έλεγχο από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Αν το πρόβλημα της βαρηκοΐας δεν μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα, συμπληρώματα ή κάποια χειρουργική επέμβαση είναι χρήσιμο να επισκεφτεί κάποιο γραφείο ακοοπροθετικής και να δοκιμάσει, αν αποκαθίσταται η ακουστική του ικανότητα και επάρκεια.

 

Αυτό ισχύει περισσότερο για τα ηλικιωμένα άτομα που κατά κανόνα αναπτύσσουν πρεσβυακοΐα. Η πρεσβυακοΐα είναι μια νευραισθητήρια βαρηκοΐα που εγκαθίσταται στα αυτιά με την πάροδο της ηλικίας.

 

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας χάνουν σταδιακά την ακουστική τους ικανότητα και μπορεί να παραπονούνται ότι βουίζουν τα αυτιά τους, δηλαδή εκτός από τη βαρηκοΐα έχουν και εμβοές.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε έντονους θορύβους, πράγμα που οδηγεί στην σταδιακή βλάβη των ακουστικών φυσικών συσκευών των αυτιών. . Άλλα άτομα πάλι καταστρέφουν την ακοή τους εξαιτίας του τοξικά θορυβώδους επαγγελματικού περιβάλλοντος που αναγκάζονται να ζουν καθημερινά, χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας.

 

Μερικά άτομα έχουν απολέσει την επαρκή ακουστική τους ικανότητα, διότι σε κάποια φάση του βίου τους χορηγήθηκαν ωτοτοξικά φάρμακα. Και άλλα άτομα πάσχουν από χρόνιες παθήσεις των αυτιών που σταδιακά τους οδηγούν στην απώλεια της επαρκούς ακουστικής τους ικανότητας.

 

Το βαρήκοο άτομο χάνει την αυτοπεποίθησή του ως οδηγός αυτοκινητου.

Τα ηλικιωμένα και βαρήκοα  άτομα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά όταν, προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση ωτορινολαρυγγολόγου, που πιστοποιεί την ακουστική τους επάρκεια.

 

Τις περισσότερες φορές  οι ηλικιωμένοι αναφέρουν στον ωτορινολαρυγγολόγο ότι ακούνε κανονικά. Όμως το ακοογράφημα τις περισσότερες φορές τους διαψεύδει, διότι  έχουν χάσει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις υψηλές συχνότητες, δηλαδή έχουν παύσει να ακούνε αποτελεσματικά τους οξείς ήχους και λεπτούς ήχους, ενώ μπορούν και ακούνε τους ήχους της ομιλίας από κοντινή απόσταση.

 

Η ύπαρξη βαρηκοΐας και απώλειας της ικανότητας να ακούονται οι λεπτοί ήχοι συμβάλει στο να αδυνατεί ο εγκέφαλος να παίρνει άμεσες και γρήγορες αποφάσεις. Συνεπώς τα βαρήκοα άτομα  καθυστερούν να πάρουν απόφαση να πατήσουν φρένο ή να πάρουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση που απαιτεί η οδήγηση αυτοκινήτου.

 

Η μη αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας των οδηγών αυτοκινήτου τους αφαιρεί οδηγητική αυτοπεποίθηση.

 

Έτσι είναι επιρρεπείς στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Ευτυχώς, με την εφαρμογή δύο ακουστικών βαρηκοΐας αποκαθίσταται η ακουστική ικανότητα και οι ηλικιωμένοι οδηγοί μπορούν και οδηγούν ασφαλώς και με αυτοπεποίθηση.

 

Οι βαρήκοοι οδηγοί αυτοκινήτου επιβάλλεται να φορούν δύο ακουστικά βαρηκοΐας εφόσον έχουν αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα. Με τα δύο ακουστικά εξασφαλίζουν τη στερεοσκοπική ακοή τους. Δηλαδή, γίνονται ικανοί να αντιλαμβάνονται από ποια κατεύθυνση έρχεται στα αυτιά τους ένας ήχος [1].

 

Το ακουστικό μπορεί να αποκαταστήσει  την διαταραγμένη  κοινωνικής ζωή  και ικανότητα επικοινωνίας των βαρήκοων

Το άτομο με μικρή έως μέτρια βαρηκοΐα  που δυσκολεύεται να ακούσει και να κατανοήσει τη συζήτηση με κάποιον συνομιλητή του, διαρκώς εκνευρίζεται.  Δημιουργεί παρεξηγήσεις στον επαγγελματικό του χώρο και στο ενδοοικογενειακό του περιβάλλον.

 

Επειδή αναγκάζεται να ανεβάσει την ένταση του ήχου της τηλεόρασης, διαρκώς συγκρούεται με τα μέλη της οικογενείας του. Οι συγγενείς του βαρήκοου ατόμου έχουν προβλήματα με τις φωνητικές τους χορδές, διότι προκειμένου να επικοινωνήσουν με τον βαρήκοο συγγενή τους αναγκάζονται, αντί να ομιλούν ήρεμα, να φωνάζουν με επακόλουθο την καταπόνηση της φωνής τους και τις αναπόφευκτες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.

 

Όταν αποφασίσει ένα βαρήκοο άτομο να πάει στο καφενείο να δει τους φίλους του ή μιλάει συνεχώς, αποκλείοντας το διάλογο, αφού φοβάται ότι δεν θα ακούσει πολλές λέξεις που προφέρουν οι θαμώνες ή κάθεται απομονωμένος, χωρίς να συμμετέχει στις συζητήσεις. Η κατάσταση αυτή μπορεί  τελικά να τον οδηγήσει σε κατάθλιψη, υπέρταση και άλλα νοσήματα,

 

Σ΄αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας είναι σωτήρια. Ο βαρήκοος αρχίζει και πάλι να γελάει, να συμμετέχει και να απολαμβάνει τις συναναστροφές του με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Τώρα πλέον μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Να χρησιμοποιήσει ασφαλώς το λεωφορείο, το τραίνο κλπ χωρίς δισταγμούς [2].

 

Η πρόληψη ατυχημάτων με τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας

Η έγκαιρη εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει το βαρήκοο άτομο να ακούσει  ήχους, που αν τους ακούσει μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή του ή τη ζωή άλλων, π.χ. ήχοι αυτοκινήτων, κορναρισμάτων, ήχοι μηχανής, κλάμα μωρού, τηλέφωνο κλπ. Τα άτομα που ζουν μόνα στην κατοικία τους ή τις περισσότερες ώρες της ημέρας χωρίς άλλους συγκατοίκους έχουν πρόβλημα με τους ήχους του τηλεφώνου ή το κουδούνι της εξώπορτας. Φορώντας το ακουστικό ο βαρήκοος νοιώθει απόλυτα ασφαλής μέσα στο σπίτι του [3].

 

Ακουστικά και προστασία της πνευματικής και  ψυχικής υγείας

Η έγκαιρη χρησιμοποίηση των ακουστικών βαρηκοΐας  συμβάλει στη διατήρηση και εξασφάλιση της πνευματικής και ψυχικής υγείας. Αυτό έχει αποδειχτεί με συγκριτικές μελέτες βαρήκοων ατόμων που χρησιμοποιούσαν ή δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.

 

Η απώλεια ακοής σχετίζεται με την επιτάχυνση της μείωσης της γνωσιακής ικανότητας και της επεισοδιακή άνοιας των ηλικιωμένων ατόμων [4].

 

Γνωσιακή ικανότητα είναι η ικανότητα απόκτησης νέων γνώσεων και κατανόησης εννοιών  με τη δημιουργία σκέψεων, απόκτησης και εμπειριών με τη βοήθεια των αισθήσεων. Οι γνωστικές διαδικασίες χρησιμοποιούν την υπάρχουσα γνώση και ανακαλύπτουν νέες.

 

Μείωση της γνωσιακής ικανότητας σημαίνει ότι  έχει μειωμένη ικανότητα αντίληψης, πνευματικής συγκέντρωσης, προσοχής, μείωση μνήμης και μνήμης εργασίας, διαταραχή της κρίσης και αξιολόγησης, δυσχέρεια στην παραγωγή συλλογισμών και υπολογισμών, δυσχέρεια ή αδυναμία επίλυσης προβλημάτων, μείωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και χειρισμού της γλώσσας.. 

 

Η αντιμετώπιση της απώλειας της αποτελεσματικής ακουστικής ικανότητας   με ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να βελτιώσει τη γνωσιακή έκπτωση ή ανεπάρκεια.

 Αποδείχτηκε ότι, ο η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας σχετίζεται  με καλύτερη γνωσιακή ικανότητα,  ανεξάρτητα από την κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη, που μπορεί να βρίσκονται τα βαρήκοα άτομα.

 

Αυτό το εύρημα ήταν σύμφωνο με την υπόθεση ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να βελτιώσουν τη γνωσιακή  απόδοση. Παρά το γεγονός ότι, τα ακουστικά βαρηκοΐας βελτιώνουν τη γνωσιακή ικανότητα, αυτή η βελτίωση δεν αποδίδεται στη βελτίωση της κοινωνικής απομόνωσης και της κατάθλιψης των βαρήκοων ατόμων.

 

Υποστηρίζεται η άποψη ότι, οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα των ακουστικών βαρηκοΐας στη γνωσιακή ικανότητα μπορεί να γίνεται  μέσω της βελτίωσης της ακουστικής ικανότητας ή την αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας.

 

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη γνωσιακή ικανότητα διαθέτει ένα άτομο, τόσο ευκολότερα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα ακουστικά βαρηκοΐας. Έτσι το ακουστικό συντηρεί και βελτιώνει τη γνωσιακή ικανότητα του βαρήκοου ατόμου,  μέχρι τα βαθειά του γεράματα [5].

 

Η βελτίωση της ζωής των βαρήκοων ατόμων γίνεται αισθητή μέσα στο πρώτο τρίμηνο χρήσης των ακουστικών βαρηκοΐας [6].

Καθώς ακούει  και τους ήχους υψηλής συχνότητας, καθώς και λέξεις που περιέχουν σύμφωνα.

 

 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ορισμένων βαρήκοων ατόμων.

Η απώλεια της ακουστικής ικανότητας στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να συνοδεύεται από μονοπολική κατάθλιψη. Εκτός από την πτώχευση της γνωσιακής λειτουργίας, η απώλεια της ακουστικής ικανότητας σχετίζεται και με άλλες δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, όπως το άγχος και ο αυτοκτονικός ιδεασμός [7].

 

Επί του παρόντος, τα στοιχεία σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη θεραπεία της κατάθλιψης στα βαρήκοα άτομα  παραμένουν λιγοστά. Έχει βρεθεί ότι η αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας με ακουστικά βαρηκοΐας , καθώς και επανακοινωνικοποίηση  μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. 

 

Η ψυχολογική υποστήριξη που ενισχύει τις δεξιότητες επικοινωνίας και η εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης της βαρηκοΐας μπορεί επίσης να είναι επωφελείς. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαδικτυακές παρεμβάσεις είναι εφικτές και ενδέχεται να παρακάμψουν τις δυσκολίες επικοινωνίας στη θεραπεία που σχετίζεται με την απώλεια της ακοής.

 

Τα ηλικιωμένα βαρήκοα άτομα έχουν περιορισμένη ικανότητα   αναζήτησης βοήθειας. Συνεπώς οι συγγενείς και οι κοινωνικοί λειτουργοί, ελλείψει συγγενών μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά της στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων των βαρήκοων ατόμων [8].

 

Εκτός από την πτώχευση της γνωσιακής λειτουργίας, η απώλεια της ακουστικής ικανότητας σχετίζεται και με άλλες δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, όπως το άγχος και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

 

Επί του παρόντος, τα στοιχεία σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη θεραπεία της κατάθλιψης στα βαρήκοα άτομα  παραμένουν λιγοστά. Έχει βρεθεί ότι η αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας με ακουστικά βαρηκοίας , καθώς και επανακοινωνικοποίηση  μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. 

 

Η ψυχολογική υποστήριξη που ενισχύει τις δεξιότητες επικοινωνίας και η εκμάθηση στρατηγικών αντιμετωπισης της βαρηκοίας μπορεί επίσης να είναι επωφελείς. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαδικτυακές παρεμβάσεις είναι εφικτές και ενδέχεται να παρακάμψουν τις δυσκολίες επικοινωνίας στη θεραπεία που σχετίζεται με την απώλεια της ακοής.. Τα ηλικιωμένα βαρήκοα άτομα έχουν περιορισμένη ικανότητα   αναζήτησης βοήθειας. Συνεπώς οι συγγενείς και οι κοινωνικοί λειτουργοί, ελλείψει συγγενών μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά της στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων των βαρήκοων ατόμων [9].

 

Η νεότερη ηλικία και η μεγαλύτερη απώλεια ακοής συνδέονται ανεξάρτητα με υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς σε ηλικιωμένους ενήλικες που αναζητούν ΩΡΛ βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν  θεραπευτικά  τη  βαρηκοΐα τους. Η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας βελτιώνει την επικοινωνιακή δεξιότητα του βαρήκοου ατόμου και περιορίζει την πιθανότητα να αισθάνεται μοναξιά [10]. 

  

Οι πτώσεις στο έδαφος  είναι μια  καταστροφική κατάσταση στα  ηλικιωμένα άτομα. Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου πτώσεως  που θα μπορούσαν να βελτιωθούν , όπως η απώλεια ακοής θα παρείχε ένα σημαντικό όφελος για τη δημόσια υγεία.

 

Στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία μέχρι σήμερα αναφέρεται ότι η  απώλεια της  ακοής σχετίζεται με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες πτώσης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Παρατηρήθηκε ότι η απώλεια ακοής συσχετίζεται με αύξηση 69% στις πιθανότητες πτώσης [11].

 

Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών με απώλεια ακοής, μόνο εκείνοι χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πέσουν,  Συνεπώς η βαρηκοία αποτελεί παράγοντα κινδύνου πτώσεων στο έδαφος. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να τροποποιηθεί με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας [12]. 

  

Τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σωματικής κόπωσης, εν μέρει λόγω της συνεχούς προσπάθειάς τους να ακούσυν το συνομιλητή τους.

 

Η απώλεια ακοής  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποκειμενικής κόπωσης και τα ελλείμματα σφρίγους. Οι  ενήλικες με απώλεια ακοής χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από την κόπωση μετά τη δουλειά και έχουν περισσότερες εργασιακές απουσίες. Η συνεχής και επίμονη, προσπάθεια ακρόασης μπορεί να είναι κουραστική. Οι βέλτιστες μέθοδοι για την πρόκληση και τη μέτρηση της κόπωσης σε άτομα με απώλεια ακοής παραμένουν ασαφείς και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση ακρόασης.

 

Η ενίσχυση της ακοής με ακουστικό  μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις σταδιακές μειώσεις της ταχύτητας της γνωσιακής  επεξεργασίας, που συμβαίνει  κατά τη διάρκεια της συνεχούς προσπάθειας για ακρόαση [13]. 

 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν την πιθανότητα ανεργίας και αυξάνουν το εισόδημα των βαρήκοων ατόμων

Οι ενήλικες με απώλεια ακοής είναι πιο πιθανό να είναι άνεργοι και κατά μέσο όρο κερδίζουν σημαντικά μικρότερο εισόδημα ό από τους ενήλικες χωρίς απώλεια ακοής. Τα βαρήκοα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας  έχουν μικρότερη συχνότητα ανεργίας και κερδίζουν περισσότερα χρήματα, συγκριτικά προς τα βαρήκοα άτομα που δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας [14].

  

Θάπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει ακουστικά, πολύ νωρίτερα…

Η έρευνα της  EuroTrak Surveyπου έγινε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης  έδειξε ότι τα δύο στα τρία άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικό βαρηκοΐας ανέφεραν ότι θα έπρεπε να είχαν εφοδιαστεί το ακουστικό πολύ πιο πριν από την εποχή που το πρωτοεφάρμοσαν. Τη σκέψη τους αυτή την τεκμηρίωσαν εξηγώντας ότι, από τότε που φόρεσαν  το ή τα ακουστικά βελτιώθηκε η ψυχική τους διάθεση και ψυχική υγεία, έπαψαν να αισθάνονται κουρασμένοι και είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εργασία τους [15].

 

Αξιολόγηση της ακουστικής ικανότητας

Τα ενήλικα άτομα που αντιλαμβάνονται τη σταδιακή απώλεια της ακουστικής τους ικανότητας μπορούν να κάνουν τη δοκιμασία ελέγχου της ακοής μόνα τους. Βλέπε: ΤΕΣΤ ΑΚΟΗΣ ΤΟΥ ΔΡ Δ.Ν. ΓΚΕΛΗ

 

Μια ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και η λήψη ενός ακοογραφήματος θα διαγνώσει με ακρίβεια την έκταση της βαρηκοΐας και θα παρθούν αποφάσεις της έγκαιρης αντιμετώπισής της ή και ανακοπής της εξέλιξής της ή και της θεραπείας της Καλόν είναι τα άτομα με μικρή έως μέτρια βαρηκοΐα  να κάνουν μια φορά το χρόνο ένα ακοογράφημα, το οποίο θα πρέπει να συγκρίνουν με τα ακοογραφήματα των προηγουμένων ετών.

 

Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο γιατρός που θα ειδοποιήσει έγκαιρα τον ασθενή του ότι η ακοή του χρειάζεται ενίσχυση με τη χρήση κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας. Η χορήγηση μιας έως δύο καψουλών ημερησίως του συμπληρώματος πικολινικού ψευδαργύρου και βιταμίνης C είναι χρήσιμη στα άτομα ηλικιωμένα άτομα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη της νευραισθητήριας βαρηκοΐας  των ηλικιωμένων ή να την αναστρέψει στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Χρησιμότατη είναι και η χρήση των νευροπροστατευτικών βιταμινών D3 (D3 Gkelin drops) και βιταμίνης Β12 (Dr Gkelis’ safe vitamin B12).

 

H έγκαιρη λοιπόν εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας και η χρησιμοποίηση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση ή τη βελτίωση όχι μόνον της ακουστικής ικανότητας των βαρήκοων  ηλικιωμένων ατόμων, αλλά να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

alt

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Falkenstein M, Karthaus M, Brüne-Cohrs U.Age-Related Diseases and Driving Safety.Geriatrics (Basel). 2020 Oct 19;5(4):80.

2.Ribeiro UASL, Souza VC, Lemos SMA.Quality of life and social determinants in individual hearing AIDS users. Codas. 2019 Apr 1;31(2):e20170287. 

3.Falkenstein M, Karthaus M, Brüne-Cohrs U. Age-Related Diseases and Driving Safety.Geriatrics (Basel). 2020 Oct 19;5(4):80.

4.Amieva H, Ouvrard C, Giulioli C, Meillon C, Rullier L, Dartigues JF.Self-Reported Hearing Loss, Hearing Aids, and Cognitive Decline in Elderly Adults: A 25-Year Study. J Am Geriatr Soc. 2015 Oct;63(10):2099-104.

5.Dawes P, Emsley R, Cruickshanks KJ, Moore DR, Fortnum H, Edmondson-Jones M, McCormack A, Munro KJ.Hearing loss and cognition: the role of hearing AIDS, social isolation and depression. PLoS One. 2015 Mar 11;10(3):e0119616.

6.Nkyekyer J, Meyer D, Pipingas A, Reed NS.The cognitive and psychosocial effects of auditory training and hearing aids in adults with hearing loss. Clin Interv Aging. 2019 Jan 11;14:123-135. 

7.Lawrence BJ, Jayakody DMP, Bennett RJ, Eikelboom RH, Gasson N, Friedland PL.Hearing Loss and Depression in Older Adults: A Systematic Review and Meta-analysis.  Gerontologist. 2020 Apr 2;60(3):e137-e154.

8.Cosh S, Helmer C, Delcourt C, Robins TG, Tully PJ.Depression in elderly patients with hearing loss: current perspectives. Clin Interv Aging. 2019 Aug 14;14:1471-1480. 

9.Brewster KK, Ciarleglio A, Brown PJ, Chen C, Kim HO, Roose SP, Golub JS, Rutherford BR. Age-Related Hearing Loss and Its Association with Depression in Later Life. Am J Geriatr Psychiatry. 2018 Jul;26(7):788-796.

10.Sung YK, Li L, Blake C, Betz J, Lin FR. Association of Hearing Loss and Loneliness in Older Adults. J Aging Health. 2016 Sep;28(6):979-94. 

11.Jiam NT, Li C, Agrawal Y. Hearing loss and falls: A systematic review and meta-analysis. Laryngoscope. 2016 Nov;126(11):2587-2596. 


12.Tiase VL, Tang K, Vawdrey DK, Raso R, Adelman JS, Yu SP, Applebaum JR, Lalwani AK.Impact of Hearing Loss on Patient Falls in the Inpatient Setting.
Am J Prev Med. 2020 Jun;58(6):839-844. 

13.Hornsby BW, Naylor G, Bess FH.A Taxonomy of Fatigue Concepts and Their Relation to Hearing Loss. Ear Hear. 2016 Jul-Aug;37 Suppl 1(Suppl 1):136S-44S. 

14.Tehranchi K, Jeyakumar A. Hearing Loss's Incidence and Impact on Employment in the United States. Otol Neurotol. 2020 Aug;41(7):916-921. 

15. Nikolai Bisgaard , Stefan Ruf. Findings From EuroTrak Surveys From 2009 to 2015: Hearing Loss Prevalence, Hearing Aid Adoption, and Benefits of Hearing Aid Use. Am J Audiol. 2017 Oct 12;26(3S):451-461.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2024 20:54)

 
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.