Τα χαμηλα επιπεδα μαγνησιου συνδεονται με υποβιταμινωση βιταμινης D3©
Ο ρόλος του μαγνησίου στην ενεργοποίηση και τη λειτουργία της βιταμίνης D
|
Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θεωρείται ως μια καρδιοπροστατευτική στρατηγική. Έχουν προταθεί διάφοροι βιοχημικοί μηχανισμοί, που έχουν συνδέσει την επάρκεια της βιταμίνη D3 στον οργανισμό με την πρόληψη της νόσου των στεφανιαίων.
Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν επιβεβαιωθεί και με κλινικιές παρατρήσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον οργανισμό, αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων.
Οι παραπάνω απόψεις ενισχύθηκαν μετά την ανακάλυψη των υποδοχέων της βιταμίνης D3 σε πολλούς ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένων και των κυττάρων των λείων μυικών ινών.
Οι υποδοχείς της βιταμίνης D3 έχουν εντοπιστεί στα κύτταρα του μυοκαρδίου και τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό δρουν καρδιοπροστατευτικά, διότι ενεργοποιούν τον υποδοχέα της βιταμίνης D3 στο μυοκάρδιο και τα αγγεία του.
Η δράση αυτή, έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων των λείων μυικών ινών των αγγείων της καρδιάς και αυτό πιστεύεται ότι δρα καρδιοπροστατευτικά [1-4].
Η έλλειψη της βιταμίνης D3 θεωρείται παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρδιαγγειακής νόσου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη μαγνησίου [1].
Επομένως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου, που πρέπει να καταναλώνεται, για να επιτευχθούν τα βέλτιστα οφέλη της βιταμίνης D [1].
Γνωρίζουμε ότι τα διάφορα στάδια του μεταβολισμού της βιταμίνης D3, όπως η σύνδεση της βιταμίνης D3 με την πρωτεΐνη που την μεταφέρει στους ιστούς και η μετατροπή της βιταμίνης D3 προς την τελική ορμονική μορφή της την 1,25-υδροξυβιταμίνη D3 μέσω ηπατικής και νεφρικής υδροξυλίωσης εξαρτάται από την παρουσία του μαγνησίου, που δρα ως συμπαράγοντας [4].
Ερευνητές που χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα National Health and Nutrition Examination Surveys βρήκαν ότι τα χαμηλά επίπεδα του μαγνησίου σχετίζονται με την παρουσία χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D3 και αυτό το γεγονός σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρδιοκυκλοφορικής νόσου και πρόωρο θάνατο.
Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο για τη μεταφορά της βιταμίνης D3 και την ενεργοποίησή της στη βιολογικά δραστική μορφή της.
Η έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου διαταράσσει τη δραστηριότητα της βιταμίνης D3.
Το μαγνήσιο είναι γνωστό από προηγηθείσες έρευνες ότι βελτιώνει τη ραχίτιδα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία με βιταμίνη D3, πράγμα που σημαίνει ότι το μαγνήσιο ήταν απαραίτητο στη βιταμίνη D3 για να ολοκληρώσει τον μεταβολισμό της.
Πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου και βιταμίνης D3. Η ανάγκη για μαγνήσιο αυξάνει ιδιαίτερα όταν ο οργανισμός βρίσκεται κάτω από συνθήκες στρες.
Επί ελλείψεως βιταμίνης D και χρόνιας συμπληρωματικής χορήγησης μεγάλων δόσεων βιταμίνης επιβάλλεται και η συνχορήγηση μαγνησίου
Η πλειονότητα των ενηλίκων έχουν έλλειψη, τόσο της βιταμίνης D, όσο και του μαγνήσίου, αλλά συνεχίζουν να μην αναγνωρίζονται από πολλούς επαγγελματίες υγείας.
Το Mg και η βιταμίνη D χρησιμοποιούνται από όλα τα όργανα του σώματος και οι καταστάσεις έλλειψής τους μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές χρόνιες ιατρικές καταστάσεις.
Μελέτες που περιγράφονται στη βιβλιογραφία σχετικά με αυτούς τους συσχετισμούς με νοσήματα είναι αντιφατικές και η αναστροφή οποιασδήποτε από αυτές τις παθολογικές καταστάσεις ενδέχεται να μην συμβεί για αρκετά χρόνια μετά από επαρκή χορήγηση βιταμίνης D και μαγνησίου.
Θα μπορούσε συνεπώς να θεωρηθεί ότι, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D και μαγνησίου, αυτή τη στιγμή, δρα προληπτικά παρά θεραπευτικά.
Παρά ταύτα, σήμερα είναι γνωστόν ότι, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D και Mg σε ηλικιωμένους ασθενείς μειώνει τα μη σπονδυλικά κατάγματα, τη συνολική θνησιμότητα και τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας Alzheimer.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εργαστηριακές μέθοδοι μέτρησης των επιπέδων της βιταμίνης D, εν τούτοις οι αναφερόμενες χαμηλότερες φυσιολογικές τιμές είναι εντελώς ανεπαρκές για την πρόληψη ασθενειών. Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες, ∼75% όλων των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν επίπεδα ορού 25 (OH) D
Λόγω της πρόσφατης αύξησης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν γίνει κοινή πρακτική, αλλά η ανεπάρκεια Mg εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται.
Ο έλεγχος για χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου είναι δύσκολος επειδή ένα φυσιολογικό επίπεδο στον ορό μπορεί ακόμη να σχετίζεται με μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει απλή και ακριβής εργαστηριακή δοκιμή για τον προσδιορισμό της συνολικής κατάστασης μαγνησίου του ανθρωπίνου σώματος [7].
Το Mg είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της βιταμίνης D, ενώ η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση του Mg. Το κατάλληλο συμπλήρωμα μαγνησίου θα πρέπει να θεωρείται ως σημαντική πτυχή της χρόνιας θεραπείας με βιταμίνη D.
Η συνεργική σχέση μεταξύ του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία πολλών ανθρώπων [7].
Επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος βιταμίνης D3
Ως γνωστόν, με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3.
Προκειμένου να εκτιμηθούν τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 στον οργανισμό, συνιστάται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο να γίνεται μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή 25-(ΟΗ)D3 στον ορό του αίματος, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στο ήπαρ.
Αν τα επίπεδα της 25-(ΟΗ)D3 βρεθούν από 0-20ng/ml τότε υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D3.
Αν τα επίπεδα βρεθούν μεταξύ των 21-30 ng/ml, τότε ομιλούμε για ανεπάρκεια της βιταμίνης D3.
Τα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ των 31-100 ng/ml
Τα ιδανικά ή επιθυμητά ή νοσοπροστατευτικά επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ των 60-80ng/ml [6].
Όταν αποφασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3, θα πρέπει να αποφεύγεται η φθηνή συνθετική μορφή της, που είναι δυσαπορρόφητη και να επιλλέγεται η φυσική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά και άλλα έκδοχα.
Το συμπλήρωμα της φυσικής βιταμίνης D3, το D3 Gkelin drops είναι εξαιρετικά ευαπορρόφητο από το έντερο, διότι περιέχει φυσική βιταμίνη D3, που φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο επιταχύνει την απορρόφηση της βιταμίνης D3, διότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Στους ενήλικες αρκούν συνήθως 4000ΙU ή τέσσερις σταγόνες D3-Gkelin ημερησίως ή η δόση καθορίζεται βάσει των επιπέδων συγκέντρωσης της 25 υδροξυβιταμίνης D3. Περισσότερα για τη δοσολογία της βιταμίνης D3 βλέπε: D3 Gkelin drops.
Όσον αφορά τα παιδιά, ισχύουν οι ίδιες τιμές των συγκεντρώσεων της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 στον ορό, που ισχύουν για τους ενηλίκους, οι οποίες αφορούν την έλλειψη, ανεπάρκεια και επάρκεια βιταμίνης D3.
Η δοσολογία στα παιδιά καθορίζεται λοιπόν βάσει των επιπέδων της 25 υδρόξυβιταμίνης D3, ενώ οι διατροφικές ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D3 κατά ηλικία περιγράφονται στην D3 Gkelin drops λεπτομερώς.
Βιβλιογραφική τεκμηρίωση
1.Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189.
2. Schnatz PF, Nudy M, O’Sullivan DM, Jiang X, Cline JM, Kaplan JR, et al. The quantification of vitamin D receptors in coronary arteries and their association with atherosclerosis. Maturitas. 2012;73:143–147.[PMC free article] [PubMed]
3. Schnatz PF, Nudy M, O’Sullivan DM, Jiang X, Cline JM, Kaplan JR, et al. Coronary artery vitamin D receptor expression and plasma concentrations of vitamin D: their association with atherosclerosis. Menopause.2012;19:967–973. [PMC free article] [PubMed]
4. Wu-Wong JR, Nakane M, Ma J, Ruan X, Kroeger PE. Effects of vitamin D analogs on gene expression profiling in human coronary artery smooth muscle cells. Atherosclerosis. 2006;186:20–28. [PubMed]
5. Zittermann A. Magnesium deficit ? overlooked cause of low vitamin D status? BMC Med. 2013 Oct 24;11:229. doi: 10.1186/1741-7015-11-229.
6. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. [PubMed] [Cross Ref]
7.Reddy P, Edwards LR. Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency. Am J Ther. 2019 Jan/Feb;26(1):e124-e132.
Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 15 Μάιος 2021 09:10)