Mπορεί η κυψελίδα του αυτιού να επηρεάσει τη λειτουργία του ακουστικού βαρηκοίας;©
Η κυψελίδα είναι μια κηρώδης λιπαρή ουσία ανάμεικτη με νεκρά κύτταρα του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού, τρίχες, καθώς και με μικροοργανισμούς (βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του αυτιού,
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
|
Ευθυμία Κοσσόβα Ακοοπροθετιστρια (Ηearing Aid Acoustician, Hoererakustiker) Eεξειδικευμένη στην εφαρμογή ακουστικών Βαρηκοΐας σε άτομα κάθε ηλικίας Διευθύντρια του γραφείου ‘‘ Ziemens Ακουστικά Βαρηκοΐας’’, Λάρισας Κύπρου 21, 1ος Όροφος, Λάρισα, τηλ. 2413008961, 6936820583, kosovaefi@yahoo.com
|
Γεράσιμος Αγγελάτος, Ιατρός Ωτοριμολαρυγγολόγος Πατησίων 126, Αθήνα 112 57 6932679117, 2108824151 ger.aggelatos@gmail.com |
μύκητες, κλπ), που φυσιολογικά φιλοξενούνται στον έξω ακουστικό πόρο. Το υλικό της κυψελίδας παράγεται από τους κυψελιδoποιούς αδένες του έξω τριτημορίου του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου,
Η κυψελίδα συνεχώς παράγεται, αλλά και συνεχώς αποβάλλεται σταδιακά, μόνη της, κατά τη λειτουργία της μάσησης, που ανοιγοκλείνει το στόμα με τις κινήσεις της κάτω γνάθου χωρίς να γίνεται συνήθως αυτό αντιληπτό.
Παρατηρούνται 4 βαθμίδες απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού με με κυψελίδα. ήτοι: Ανυπαρξία κυψελίδας, κυψελίδα που δεν προκαλεί απόφραξη, κυψελίδα που προκαλεί απόφραξη και κυψελιδα που φράσει πλήρως τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού [1].
Μερικά άτομα υπερπαράγουν κυψελίδα, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί και να δημιουργηθεί βύσμα κυψελίδας, το οποίο μειώνει την ακουστική ικανότητα και πολλές φορές δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας ή άλλα συμπτώματα και παρεμποδίζει την εξέταση του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού και του τυμπάνου [2].
Μερικά άτομα προσπαθούν να αφαιρέσουν την κυψελίδα χρησιμοποιώντας κάποια μπατονέτα, μια φουρκέτα ή το άκρο κάποιου κλειδιού. Τις περισσότερες φορές σπρώχνουν πιο βαθειά την κυψελίδα, που έτσι αυτή προσκολλάται στο τοίχωμα του έξω ακουστικού πόρου και το τύμπανο του αυτιού.
Η κυψελίδα μπορεί να είναι μαλακή και να γεμίζει σαν λάσπη τον έξω ακουστικό πόρο. Μπορεί όμως να είναι ξηρή, οπόταν συμπεριφέρεται ως ένα πολύ σκληρό βύσμα [3], σφηνωμένο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία προκειμένου να το αφαιρέσει ο ωτορινολαρυγγολόγος.
Το σφήνωμα του βύσματος κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού προκαλεί απώλεια ακοής τύπου αγωγιμότητας στα ηλικιωμένα άτομα. Παράγοντες κινδύνου απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου με βύσμα κυψελίδας είναι η παρουσία τριχών στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου, η παρουσία εξοστώσεων, η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας [4].
Υπάρχουν ερευνητές που αμφισβητούν το φράξιμο του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας από τη χρήση ακουστικού βαρηκοΐας. Χωρίς αμφιβολία όμως, όταν ένας έξω ακουστικός πόρος είναι γεμάτος με κυψελίδα, δεν υπάρχει χώρος να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η θηλή του ακουστικού βαρηκοΐας. Γιαυτό πολλοί κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας προτιμούν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν μικρών διαστάσεων θηλές στα οπισθοωτιαία ακουστικά [5].
Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα άτομα που φορούν ακουστικό ή ακουστικά βαρηκοΐας, έχοντας ταυτόχρονα και βύσμα κυψελίδας, ποικίλης ποσότητας. Τοποθετώντας το ενδοωτιαίο ακουστικό μέσα στον έξω ακουστικό πόρο και προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί τέλεια, αν υπάρχει μεγάλο βύσμα, αυτό προωθείται προς το βάθος του έξω ακουστικού πόρου, βουλώνοντας ταυτόχρονα την οπή της θηλής του ακουστικού βαρηκοΐας, αλλά και προσκολλώντας το βύσμα κυψελίδας στο τύμπανο.
Η παραγωγή της κυψελίδας ευνοείται και από την υγρασία που αναπτύσσεται στον αυλό του έξω ακουστικού πόρου μετά από λούσιμο της κεφαλής, την κολύμβηση ή τις καταδύσεις.
Αρκετά άτομα λόγω της συχνής συσσώρευσης της κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο των αυτιών τους είναι υποχρεωμένα να καθαρίζουν τα αυτιά τους, επισκεπτόμενα τον ωτορινολαρυγγολόγο , αλλά και τον ακοοπροθετιστή τους, προκειμένου να καθαρίσει την κυψελίδα από το ρύγχος και την οπή της θηλής του ακουστικού, προκαλώντας ταλαιπωρία και έκτακτες δαπάνες στο άτομο που φέρει το ακουστικό.
Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τα αυτιά του χρειάζονται καθάρισμα. Πολλά άτομα γνωρίζουν εκ πείρας πότε υπάρχει ανάγκη να καθαρίσουν τα αυτιά τους με τη συνδρομή ωτορινολαρυγγολόγου. Άλλοτε πάλι μόλις γεμίσει ο έξω ακουστικός πόρος του αυτιού με κυψελίδα, τα άτομα αισθάνονται ένα μπούκωμα ή πόνους στο αυτί, εμβοές, ίλιγγο, κνησμό, εξωτερική ωτίτιδα, πτώση της ακοής, σφύριγμα των ακουστικών, όση ώρα τα φορούν ή παρατηρούν υπερβολική ρύπανση του ακουστικού όταν το αφαιρούν από το αυτί [6].
Σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να εξετάσει τα αυτιά ο ωτορινολαρυγγολόγος, να καθαρίσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο τους έξω ακουστικούς πόρους των αυτιών (πλύσιμο ή αναρρόφηση ή με κατάλληλο κοχλιάριο) και να ακολουθήσει έλεγχος και καθαρισμός του ακουστικού από υπεύθυνο ακοοπροθετιστή.
Ο γιατρός πάντοτε ελέγχει την ακεραιότητα του τυμπάνου, αν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή κάποια δερματική ή άλλη νόσος του έξω ακουστικού πόρου και αν κρίνει ότι είναι δυσχερής η αφαίρεση του βύσματος του αυτιού δίδει οδηγίες στον ασθενή πως θα μαλακώσει το σκληρό βύσμα (τοποθέτηση σταγόνων ελαιολάδου ή οξυζενέ 3% ή Gkelotic).
Μετά τον καθαρισμό και την πλύση του αυτιού συνιστάται η τοποθέτηση τριών σταγόνων Gkelotic, κάθε 3 ώρες το πρώτο εικοσιτετράωρο, που δρα αφυγραντικά και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που θα ευνοούσαν τη δημιουργία κάποιας φλεγμονής στον έξω ακουστικό πόρο.
Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια τρύπα στο τύμπανο του αυτιού και αυτό το γνωρίζει συνήθως ο ασθενής και το αναφέρει στον ωτορινολαρυγγολόγο, δεν συνιστάται ο καθαρισμός με πλύση του αυτιού.
Μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία του ακουστικού βαρηκοΐας ανπό τη κυψελίδα του αυτιού;
Εάν φοράτε ακουστικό βαρηκοΐας ή χρησιμοποιείτε κοχλιακό εμφύτευμα με θηλή, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η επιφάνειά της θηλής του ακουστικού είναι λερωμένη με κυψελίδα, κάθε φορά που βγάζετε το ακουστικό σας;
Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, τότε μπορεί να προκληθεί κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα στη συσκευή του ακουστικού:
- Βλάβη της συσκευής του ακουστικού βαρηκοΐας.
- Πρόκληση επιστροφής του ήχου στο ακουστικό.
- Μείωση της αποτελεσματικότητας του ακουστικού, λόγω αποκλεισμού του ήχου.
- Πρόκληση κακής εφαρμογής της θηλής του ακουστικού με αποτέλέσμα τον αποκλεςισμό του ήχου.
- Περαιτέρω επιδείνωση της απώλειας της ακοής.
Οι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας αναφέρουν ότι το 60 έως 70 τοις εκατό των συσκευών που επιστρέφονται για επισκευή έχουν πρόβλημα που αναπτύχθηκε λόγω της συσσώρευσης της κυψελίδας στο αυτί.
Η κυψελίδα ελαττώνει τη λειτουργία του διαφράγματος του ακουστικού μειώνει τη λειτουργία του διαφράγματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα οξέα στο κερί του αυτιού μπορούν να υποβαθμίσουν τα
συστατικά του ακουστικού βαρηκοΐας .
Τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει δύο φορές το χρόνο να επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο τους για τον έλεγχο των έξω ακουστικών πόρων, ώστε οποιαδήποτε ποσότητα κυψελίδας υπάρχει συσσωρευμένη να αφαιρείται έγκαιρα, προτού η κυψελίδα συσσωρευτεί και παρεμποδιστεί η λειτουργία του ακουστικού.
Προληπτικά μπορεί το άτομο που υπερπαράγει κυψελίδα να στάζει τρεις σταγόνες Gkelotic στο κάθε αυτί του πριν και μετά το λουτρό του. Το Gkelotic περιέχει ισοπροπυλική αλκοόλη και οξικό οξύ. Αυτός ο συνδυασμός ευνοεί την εξάτμιση της υγρασίας από τον έξω ακουστικό πόρο. Η παρουσία υγρασία είναι ερέθισμα για τους κυψελιδοποιούς αδένες να εκκρίνουν κυψελίδα και σημαντική αιτία κνησμού (φαγούρας του αυτιού)..
Η παραμικρή συσσώρευση κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να επηρεάσει την αγωγιμότητα του ήχου προς το αυτί με αποτέλεσμα ή να ελαττώνεται η ακουστική ικανότητα ή να μη βελτιώνεται η ακουστική ικανότητα με τη χρήση ακουστικού και αντί κέρδους ακουστικής ικανότητας να δημιουργείται απώλεια και μόνιμος εκνευρισμός του φέροντος ατόμου, το ακουστικό.
Πότε πρέπει να καθαρίσει κανείς τα αυτιά του σε ωτορινολαρυγγολόγο;
Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε ακριβώς τα αυτιά σας χρειάζονται καθαρισμό. Εάν παρατηρήσετε έναν χρονικό κύκλο συσσώρευσης της κυψελίδας, (π.χ μερικά άτομα γνωρίζουν ότι στο τέλος κάθε άνοιξης έχουν γεμίσει οι έξω ακουστικοί πόροι των αυτιών τους με κυψελίδα, αυτό βοηθάει να κάνετε προγραμματισμένη επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο.
Σ΄αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προγραμματίζεται ή έγκαιρη επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο, προτού η κυψελίδα γίνει μεγάλο βύσμα. Εάν αισθάνεσθε δυσφορία στο αυτί ή πόνο, που πάει κι έρχεται ή σφυρίζουν τα ακουστικά, όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται στα αυτιά ή είναι πολύ βρώμικα τα ακουστικά, όταν τα βγάζετε από τα αυτιά συνιστάται να γίνεται ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος και καθαρισμός των έξω ακουστικών πόρων. Οι ασθενείς με ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει να πληροφορούν τον ωτορινολαρυγγολόγο και τον ακοοπροθετιστή, όταν έχουν τρύπια τύμπανα ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, όταν παίρνουν αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά ή άλλα φάρμακα.
Οι ασθενείς με διατραχές της πήξεως του αίματος, ηπατική ανεπάρκεια, θρομβοκυτταροπενία ή αιμορροφιλία και όσα άτομα παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία φορούν ακουστικό βαρηκοίας και πρέπει να τους αφαιρεθεί το βύσμα κυψελίδας από το αυτί θα πρέπει να ενημερώνονται ότι κατά τον καθαρισμό του αυτιού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθεί αιμορραγία κατά την αφαίρεση του βύσματος. Η αιμορραγία μπορεί να δυσχεράνει την εφαρμογή του ακουστικού βαρηκοίας και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μεχρις ότου απορροφηθεί το πήγμα του αίματος ή νακαθαριστεί σε κατάλληλο χρόνο από τον ωτορινολαρυγγολόγο [7].
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.Manchaiah V, Arthur J, Williams H. Does Hearing Aid Use Increase the Likelihood of Cerumen Impaction? J Audiol Otol. 2015 Dec;19(3):168-71.
2.Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB, Hackell JM, Krouse HJ, Lawlor CM, Lin K, Parham K, Stutz DR, Walsh S, Woodson EA, Yanagisawa K, Cunningham ER Jr. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017 Jan;156(1_suppl):S1-S29.
3.Ping C, Yanling H, Youhua W, Shufen W, Zhinan W, Zhongfang X. Epidemiology of cerumen impaction among municipal kindergartens children in Wuhan, China.Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2017 Sep;100:154-156.
4.Meador JA.Cerumen impaction in the elderly. J Gerontol Nurs. 1995 Dec;21(12):43-5.
5.Roland PS, Smith TL, Schwartz SR, Rosenfeld RM, Ballachanda B, Earll JM, Fayad J, Harlor AD Jr, Hirsch BE, Jones SS, Krouse HJ, Magit A, Nelson C, Stutz DR, Wetmore S. Clinical practice guideline: cerumen impaction. Otolaryngol Head Neck Surg. 2008 Sep;139(3 Suppl 2):S1-S21.
6.Roeser RJ, Ballachanda BB. Physiology, pathophysiology, and anthropology/epidemiology of human earcanal secretions. J Am Acad Audiol. 1997 Dec;8(6):391-400.
7.Michaudet C, Malaty J Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. .Am Fam Physician. 2018 Oct 15;98(8):525-529.
Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2024 20:57)